x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Reguli noi pentru admiterea la liceu

Reguli noi pentru admiterea la liceu

02 Sep 2016   •   10:29
Reguli noi pentru admiterea la liceu
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ponderea mediilor pe care elevii le-au obţinut în clasele V-VIII va conta mai puţin cu cinci procente, în anul şcolar care urmează, a anunţat Ministerul Educaţiei.

Dacă în prezent mediile obţinute de elevi în ciclul gimnazial reprezintă 25 la sută din media de admitere la liceu, în anul şcolar 2016-2017 aceasta va reprezenta doar 20%, a anunţat secretarul de stat pentru Învăţământ Preuniversitar, Monica Cristina Anisie. Anisie a mai spus că admiterea la liceu se va realiza într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care se vor analiza cazurile speciale. Potrivit Monicăi Anisie, în acest fel, admiterea la liceu se va finaliza mai repede, în 21 iulie. În prezent, admiterea se face în trei etape, care se încheie la 9 septembrie, a menţionat secretarul de stat. Ministerul a schimbat regulile şi în cazul contestaţiilor la examenele naţionale – Bacalaureatul şi Evaluarea naţională. Astfel, regula conform căreia nota iniţială se modifica doar dacă în urma recalculării se constata o diferenţă mai mare de 0,5 puncte a fost eliminată. "În urma examenelor naţionale, am primit numeroase sesizări legate de acele 50 de sutimi care făceau posibilă sau nu admiterea unei contestaţii. Am considerat că este o nedreptate, cu atât mai mult cu cât mediile au o relevanţă pentru admiterea la liceu şi la facultate", a declarat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

Ministrul a adăugat că o altă modificare avută în vedere ar fi renunţarea la plafonul deconturilor navetei pentru elevi sau profesori.

Notele obţinute la examen vor conta mai mult, în următorul an şcolar

×