x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Revigorarea învățământului la sate. Mai mulți bani pentru școli

Revigorarea învățământului la sate. Mai mulți bani pentru școli

de Giulia Anghel    |    19 Feb 2019   •   12:13
Revigorarea învățământului la sate. Mai mulți bani pentru școli
Sursa foto: MARIN RAICA/JURNALUL NATIONAL

Programul „Masă caldă în școli” va fi extins în acest an, mai mulți bani vor fi alocați pentru acordarea de rechizite gratuite copiilor din sate, se vor înființa clase profesionale în mediul rural, iar profesorii vor fi încurajați să se mute în localitățile unde predau, sunt câteva din propunerile pe care ministrul Educației, Ecaterina Andronescu le-a discutat cu primarii la Adunarea generală a Asociației Comunelor din România.

Proiectul-pilot prin care elevii din 50 de școli aflate în zone defavorizate au beneficiat de masă caldă va fi implementat și în unitățile de învățământ cu un număr mare de elevi iar primarii trebuie să identifice locurile pentru amplasarea unor cantine în sistem modular din apropierea școlilor.

Totodată, Ministerul Educației dispune de 65 de milioane de lei pentru construirea de puțuri și fose septice în 1.460 de școli care nu sunt racordate la sisteme de canalizare și apă. „Am căutat soluţii care să simplifice şi să rezolve mai rapid acest proiect şi există un sistem modular, pe care ţări precum Elveţia îl folosesc în mod curent, în aşa fel încât să nu dureze foarte mult rezolvarea acestui proiect", a explicat Ecaterina Andronescu.

Vor fi alocați mai mulți bani și pentru acordarea de rechizite gratuite tuturor copiilor din mediul rural și să înființeze clase profesionale în școlile generale din sate, în efortul de a reduce abandonul școlar. Și în bugetul Ministerului Dezvoltării sunt prevăzute sume de bani pentru achiziționarea a 2.300 de microbuze școlare destinate comunităților locale.

Profesorii încurajați să renunțe la navetă

Ministrul Educației le-a cerut primarilor să ia măsuri pentru ca locuitorii din sate să nu mai plece și chiar să-i convingă pe cei care și-au părăsit locurile natale să se întoarcă. „Din acest punct de vedere, şcoala joacă un rol foarte important. Vă adresez rugămintea să colaboraţi cu profesorii din şcoli şi să îi ţineţi aproape de dumneavoastră, şi dacă se poate să îi facem să renunţe la navetă, pentru ca să stea mai mult în şcoală şi să se ocupe de copiii noştri, este ceea ce ne dorim pentru creşterea performanţei şcolare”, a spus Ecaterina Andronescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×