x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Românii, mai buni decât elveţienii

Românii, mai buni decât elveţienii

de Monica Cosac    |    09 Dec 2019   •   12:26
Românii, mai buni decât elveţienii

Deşi aproape că ne-am obişnuit ca diverse statistici internaţionale să ne claseze, invariabil, pe ultimele locuri, fiind depăşiţi mereu de cei din vestul Europei, există şi domenii în care românii le dau clasă “vesticilor”. În topul vorbitorilor non-nativi de limba engleză, care a fost dat publicităţii în acest weekend, România se plasează pe locul 16 din 100 de ţări, înaintea unor state precum: Elveţia, Franţa, Italia sau Spania.

 

Conform unui nou raport realizat de EF Education First, companie internaţională specializată în educaţie cu sediul în Elveţia, engleza este cea mai studiată a doua limbă la nivel mondial. Concret, peste un miliard de oameni vorbesc engleza ca prima sau a doua limbă şi pentru alte sute de milioane aceasta este a treia sau a patra limbă vorbită, relevă documentul publicat pe site-ul www.ef.com.

Olandezii, cei mai buni vorbitori de engleză

Rezultatele indexului de competenţe în engleză al EF Education First 2019, bazat pe un test online efectuat gratuit de 2,3 milioane de voluntari - 59% de sex feminin şi 41% de sex masculin - indică faptul că olandezii sunt cei mai fluenţi vorbitori non-nativi de limba engleză de pe glob. În acest top, în care au fost incluse 100 de state, Suedia este poziţionată pe locul al doilea, iar Norvegia se află pe locul al treilea. Următoarele poziţii ale clasamentului sunt ocupate de Danemarca (4), Singapore (5), Africa de Sud (6), Finlanda (7), Austria (8), Luxemburg (9) şi Germania (10).

România ocupă locul al 16-lea în acest clasament, în categoria „high”, adică al doilea din cele cinci niveluri de competenţă (foarte ridicat, ridicat, mediu, scăzut şi foarte scăzut), pe care au fost plasate ţările şi teritoriile analizate.

Astfel, ţara noastră se situează înaintea Elveţiei (locul 19), Greciei (22), Bulgariei (24), Franţei (31), Spaniei (35) şi Italiei (36).

Pe ultimele poziţii ale clasamentului se situează Arabia Saudită (98), Republica Kârgâză (99) şi Libia (100).

Bucureştiul, peste Budapesta

Dacă la nivel de ţară ne situăm imediat după Ungaria (locul 15), în clasamentul oraşelor cu cei mai fluenţi vorbitori non-nativi de limba engleză, Bucureşti se află pe locul 12, iar Budapesta – pe 13. Pe primul loc în topul oraşelor se află Amsterdam, urmat de Stockholm, Copenhaga, Helsinki şi Oslo.

 

Sondajul EF Education First a fost realizat prin testarea vorbitorilor non-nativi de limba engleză din 100 de ţări şi peste 400 de oraşe şi regiuni - 90% cu vârste sub 40 de ani - care au acceptat să participe voluntar la test.

 

 

 

×