x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie S-a deschis cea mai mare vânătoare de ingineri

S-a deschis cea mai mare vânătoare de ingineri

de Diana Scarlat    |    31 Mar 2017   •   11:39
S-a deschis cea mai mare vânătoare de ingineri
Sursa foto: DIANA OROS

PoliFest, târgul de joburi pentru studenți, și-a deschis ieri porțile, în incinta Universității Politehnica București. La eveniment participă 74 de companii care au standuri și altele care vin chiar și fără standuri, pentru a recruta studenții politehniști, încă de pe băncile școlii. Universitatea se așteaptă la încheierea a peste 4.000 de contracte încă din zilele desfășurării târgului.

 

Oferta de locuri de muncă pentru ingineri crește de la un an la altul și este, în medie, de patru ori mai mare decât numărul absolvenților Politehnicii. Încă din timpul studiilor, tinerii se pot angaja, însă universitatea îi sfătuiește să aștepte finalizarea ciclului de licență, pentru a putea să intre pe piața forței de muncă foarte bine pregătiți. Toți studenții politehniști beneficiază de un stagiu de practică de trei luni, la finalul celui de-al treilea an de studiu, astfel încât să poată intra direct în companiile pentru care au optat sau care i-au ales. Multe dintre colaborări se pot face chiar prin cursurile universității, mai ales cele de Master, deoarece există programe realizate în colaborare cu universitatea. Iar cei care se angajează încă din primii ani de studiu se îndreaptă, cu precădere, către acele companii care le oferă și timp pentru a se prezenta la cursuri și la examene, în programe de internship plătit sau de entry level part time, în special la firmele care testează sau creează jocuri pe computer.

În 2018 ne pregătim pentru aniversarea a 200 de ani de la înființarea acestei superbe universități, cea care a construit pas cu pas această țară. Mihnea Costoiu, rectorul UPB

Nevoie foarte mare de ingineri

Târgul care se desfășoară până pe 1 martie aduce în același spațiu elevi, profesori, studenți și reprezentanți ai multor companii, atât din România, cât și din străinătate. Anul trecut au participat la târgul organizat de Universitatea Politehnica Buucrești peste 18.000 de elevi, iar organizatorii se așteaptă și anul acesta la un număr la fel de mare de tineri care vor să vadă atât oferta de studiu, cât și pe cea a pieței forței de muncă. Conducerea universității este foarte optimistă, în legătură cu viitorul ingineriei în România, în condițiile în care deja avem cereri din partea foarte multor companii, din cele mai importante țări ale lumii. “Trebuie să acceptăm faptul că în România – și nu numai în România – criza de ingineri și de medici este majoră și investiția în aceste domenii este imperios necesară, strategică pentru România. La finalul anului 2016, în această universitate, companiile au oferit peste 11.000 de locuri de muncă în inginerie, în condițiile în care generația celei mai mari universități tehnice din România – Universitatea Politehnica București – numără circa 2.600 de absolvenți. Și în Marea Britanie, marea problemă este constituită de nevoia de ingineri și de medici. Mai mult, ieri am primit vizita a 37 de companii americane, prezente în cea mai mare delegație economică din ultimii 27 de ani. Problema majoră este aceeași: lipsa forței de muncă în inginerie. Vreau să trag un semnal de alarmă și să-i fac pe colegii mai tineri din licee, fie ei profesori sau elevi, să înțeleagă faptul că viitorul României are foarte mare nevoie de ingineri foarte bine calificați”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București, la deschiderea PoliFest.

 

Avantajele ingineriei moderne

Elevii și studenții care participă la PoliFest pot înțelege foarte multe lucruri despre felul în care se desfășoară activitatea de inginer în zilele noastre. Este o meserie departe de imaginea inginerului care lucra în halele industriale din anii 70-80, specialiștii de astăzi au condiții de muncă foarte bune, chiar și în domenii precum Mecanica Agricolă. În privința nivelului de salarizare, specialiștii pot avea un salariu de pornire de 1.000 de euro, ajung foarte ușor să depășească 2.500 de euro după primii trei ani de muncă într-o companie, iar un inginer proiectant foarte bun poate câștiga în România peste 5.000 de euro după primii patru ani de la angajare. Cerera pieței este foarte mare.

 

Nu putem discuta despre o Românie adevărată, fără să vorbim despre cei care construiesc România adevărată.  Mihnea Costoiu, rectorul UPB

 

Universitatea a încheiat peste 2.700 de contracte de colaborare cu firmele care sunt interesate să preia inginerii direct din facultate. Contractele asigură, pe de o parte, stagiile de practică pentru studenți, iar pe de altă parte le oferă absolvenților locuri de muncă sigure, imediat după licență. Și foarte mulți studenți își găsesc locuri de muncă, încă din timpul studiilor.

 

 

×
Subiecte în articol: PoliFest