x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie S-au înfiinţat grupurile de părinţi care rezolvă temele la mate

S-au înfiinţat grupurile de părinţi care rezolvă temele la mate

de Theodora Şutiu    |    27 Mar 2019   •   12:10
S-au înfiinţat grupurile de părinţi care rezolvă temele la mate

Rezultatele slabe de la Simularea Evaluării Naționale ridică şi în 2019 multe semne de întrebare. Puțin peste jumătate din elevii claselor a VII-a și a VIII-a au obținut note de trecere. La matematică situaţia este cea mai gravă. Doar 40% la sută din copii au reuşit să ia peste cinci. În timp ce Ecaterina Andronescu îşi arată nemulţumirea în spaţiul public şi îi îndeamnă pe dascăli să remedieze „lacunele” elevilor prin ore suplimentare, matematicianul Radu Vasile atrage atenţia asupra faptului că din ce în ce mai mulţi părinţi aleg să le rezolve temele celor mici, în echipă, pe grupurile de WhatsApp.

Doctor în matematică, Radu Vasile susţine că tot mai mulţi elevi apelează la ajutorul părinţilor atunci când vine vorba de teme şi face un apel la profesori să verifice mai atent competenţele celor mici pentru a nu fi induşi în eroare: „Am observat prima oară acest fenomen prin 2015-2016, dar atunci nu mi s-a părut ceva alarmat. Mai ajungea pe la mine câte o problemă de matematică și m-am gândit că, fiind un domeniu greu, au oamenii nevoie de ajutor. Nu poți să le ceri copiilor să știe totul, nici părinților să fie atotştiutori, este normal ca părinții să își sprijine copiii în drumul lor spre învățătură și deci este normal să caute și ei ajutor acolo unde nu știu. Însă cu timpul, din ce în ce mai mulți oameni cu care mă întâlneam, fie îmi cereau să rezolv anumite probleme, la diverse materii, deci nu mai era vorba doar de matematică, fie îi auzeam discutând despre temele copiilor. Merg în vizită la cunoștințe care au copii de școală și constat că este o adevărată comunicare între părinți pe WhatsApp”, a declarat matematicianul pentru Jurnalul.

Secretul? Munca în echipă

Radu Vasile explică şi cum se derulează această activitate, care a devenit o modă printre părinţii care îşi doresc numai note bune din partea copiilor: „Mai întâi se stabilește cu claritate ce teme au copiii, pentru că nici asta nu pare să fie foarte clar, iar apoi, părinții se apucă de rezolvat, trimițând apoi poze cu rezolvările. La final, copiii iau ce au rezolvat părinții şi copiază în caiet. Este simpatic chiar cum se stabilește și răspunsul correct. Pentru că, evident, la o problemă dată, în grupul de părinți există multiple răspunsuri, deoarece lumea mai greșește. După care, trebuie stabilit care e totuși răspunsul corect. Acesta e unul dintre momentele în care se apelează la un om de specialitate în acel domeniu, cum sunt eu în matematică. Dacă vreunul dintre părinți are calificare în domeniul problemei, el are autoritate, răspunsul lui e corect”, mai spune Radu Vasile.

Ce spune Ecaterina Andronescu

Deşi părinţii, elevii, dar şi unii dintre profesori dau vina pe programa încărcată, ministrul Educaţiei susţine că aceste schimbări au fost deja făcute: „Am făcut deja revizuirea programei la disciplina matematică, cea mai invocată din punctul de vedere al problemei. Și poate că este o disciplină nu foarte ușor de asimilat, dar foarte importantă pentru modul în care se structurează gândirea celor care sunt școliți. Deci am rezolvat cu matematica”, a declarat Ecaterina Andronescu, la Antena 3.

„În fiecare clasă, profesorii de matematică și de română trebuie să facă analiza și cu elevii, și cu părinții acestora. Ca împreună să găsească soluțiile pentru a face pregătirea remedială de care acești elevi au nevoie”

-  Ecaterina Andronescu

 

×
Subiecte în articol: grup parinti teme