x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Şcoala de acasă, interzisă prin lege deşi este constituţională

Şcoala de acasă, interzisă prin lege deşi este constituţională

de Theodora Şutiu    |    08 Iul 2019   •   14:57
Şcoala de acasă, interzisă prin lege deşi este constituţională
Sursa foto: Jupiterimages/Getty Images

În timp ce în alte ţări homeschooling-ul funcţionează, societatea românească nu este pregătită încă pentru acest pas, spun specialiştii din domeniu. Legea interzice, şi chiar pedepseşte, retragerea minorului de la şcoală, dar 1000 de familii au ales să facă totuşi acest pas, asumându-şi faptul că riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani.  Mai mult, copiii şcoliţi acasă sunt nevoiţi să urmeze cursurile unei facultăţi din afară pentru că diplomele lor, acceptate la nivel internaţional, nu sunt recunoscute de nicio universitate din România.

Pentru a le oferi părinţilor posibilitatea să devină profesorii de acasă ai propriilor copii, prin intermediul unor cursuri specializate, dar şi elevilor şansa să studieze în cadrul unei universităţi din ţară, Adriana Brăescu a creat CEREHARD (Centrul de Resurse pentru Educație Holistă al Asociației Re-design), instituţie care se află în prezent în curs de acreditare.

„Sistemul britanic permite homeschooling-ul, deci cei înscriși la noi pot alege această variantă, dacă doresc. Copiii și părinții sunt evaluați de două ori pe an de experți educaționali din UK și, după 14 ani, dau testele Cambridge sau SAT (pentru USA). Acestea sunt recunoscute peste tot în lume și reprezintă o garanție a admiterii la universități din afară”, a declarat Adriana Brăescu pentru Jurnalul.

Motive şi avantaje

Adriana Brăescu a explicat avantajele alegerii homeschooling-ului dar şi motivele pentru care anumiţi părinţi își retrag copiii din sistemul educaţional public: „Această decizie vine în urma unor experiențe nefavorabile generate de un sistem a cărui «eficiență» se măsoară în procentul de promovabilitate la Evaluarea Naţionala (60%, anul acesta), de procentul celor care ajung la BAC, de procentul de analfabetism funcțional, de incapacitatea sistemului de a răspunde nevoilor de cunoaștere ale unor generații de copii care au, deja, acces la informații”, mai spune Adriana Brăescu.

Dreptul  negat de sistem

Chiar dacă, theoretic, homeschooling-ul este legal, practice, acesta este foarte restrictiv, iar instituţiile care ar trebui să răspundă la nişte cereri de retragere nu este instruit în acest sens: „Copiii nedeplasabili au dreptul,  prin lege, la educație acasă. Nu există, însă, niciun caz în care un astfel de copil beneficiază cu adevărat de acest drept. Ca să fim sinceri până la capăt, niciunul dintre părinții care am ales homeschooling-ul nu dorim legalizarea lui în ţară. Ne este groază de ideea că ar putea veni în «control» acele «doamne» care vorbesc cu «am decât» și care funcționează doar pentru «elite»”, mărturiseşte ea.

 

Ministerul Educaţiei, un zid

De profesie biolog, Adriana povesteşte că Ministerul Educaţiei nici nu vrea să audă de homeschooling: „Nu se poate negocia cu MEN. Singura replică pe care o auzim de zeci de ani este că banii alocați copilului (3500 Ron/an) ar ajunge la familii. Este dovadă de rea-credință și de incompetență. Înainte de 1948 exista în legea învățământului un paragraf pentru educația în familie, cu toate condițiile necesare”, mai spune Adriana.

Mai presus de Constituţie

Mai mult, noţiunea de homeschooling este aşa ambiguu formulată, încât Legea Educaţiei este peste Constituţia României: „ Deşi exista paragraf  în cea mai importantă lege, (părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine, art. 29 alin. 6, care afirmă dreptul părintelui de a alege o formă de educație potrivită copilului său, Legea Educatiei obligă părintele să-și instituționalizeze copilul”, declară biologul.

 

Ce este homeschooling-ul

Homeschooling-ul este o mişcare care a luat amploare în mai multe ţări de pe mapamond, în care părinţii aleg ca ei să-şi educe copiii, în locul unei şcoli tradiţionale din sistemul public sau privat. Astfel, părintele devine profesorul propriului copil.

 

 

Examenele sunt cele din orice școală britanică. Copiii sunt pregătiți pentru IGCSE (cea mai populară certificare internațională pentru elevi cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani) la matematică, ştiinţe, engleză și orice altceva își alege fiecare, apoi, la 18 ani dau mai multe examene, în funcție de cerințele facultăților la care se înscriu.

 

Educația de tip holistic este personalizată și are la bază cercetare științifică fundamentală (dezvoltarea multilaterală a copilului). Dealtfel, vom deveni nu doar școală britanică, ci și centru de evaluare– în cooperare cu Universitatea din Nottingham.

 

În țări precum Albania, Bulgaria, Croația, Germania, Grecia, Liechtenstein, Macedonia, Malta, Muntenegru, Olanda, Spania și Suedia, homeschooling-ul este ilegal.

 

×
Subiecte în articol: homeschooling