x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Şcolile româneşti vor avea lifturi, dar toaletele în curte

Şcolile româneşti vor avea lifturi, dar toaletele în curte

de Theodora Şutiu    |    30 Ian 2019   •   12:31
Şcolile româneşti vor avea  lifturi, dar toaletele în curte
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Educația pentru sănătate și nutriție va fi inclusă în planurile de învățământ din România, începând cu anul școlar 2020-2021, potrivit celor mai noi modificări aduse Legii Educaţiei, publicate deja în Monitorul Oficial. O altă prevedere ar obliga unităţile de învăţământ să se echipeze cu lifturi, măsură venită în ajutorul elevilor cu dizabilităţi.

Parlamentarii au introdus în Legea Educației și obligativitatea ca școlile să se echipeze cu lifturi, pentru copiii cu dizabilități locomotorii, sau să organizeze orele în clasele de la parter: „Pentru elevii cu dizabilități locomotorii, în vederea integrării acestora în învățământul cu frecvență, se vor achiziționa elevatoare sau orele se vor desfășura într-o sală de clasă situată la parter”, se arată în lege. Conform actualei legi, elevii cu Cerinţe Educative Speciale pot „beneficia de învăţământ la domiciliu sau pe lângă unităţile de asistenţă medicală”.

În ceea ce priveşte introducerea „Nutriţiei” printre materiile obligatorii, ministerele Educaţiei şi Sănătăţii s-au angajat să elaboreze o strategie privind educația pentru sănătate și nutriție până la data de 31 decembrie 2019. Strategia va fi transpusă în planurile-cadru de învățământ începând cu anul școlar 2020-2021.

Schimbări şi la bursieri

Potrivit prevederilor noii legi, elevii care învaţă, la zi, în învăţământul preuniversitar, ar urma să beneficieze în fiecare lună de burse de performanță, de burse de merit, de burse de studiu și de burse de ajutor social. În textul legii din 2011 se preciza doar că elevii „pot beneficia” de aceşti bani. Totodată, cuantumul minim al bursei de performanță, de merit, de studiu și al celei de ajutor social se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului. Elevii cu o situaţie materială precară, dar care au rezultate excelente la învăţătură, vor putea să cumuleze ajutorul social cu bursa de performanță, de merit sau de studiu.

Probleme omise de MEN

Ministerul Educaţiei nu a pomenit nimic în aceste modificări despre problema şcolilor cu toalete în curte, deşi Ecaterina Andronescu recunoştea că au fost peste 2.600 de şcoli în această situaţie, iar acum mai sunt 1.460. Anul acesta, ministerul a promis că va rezolva problema.

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: şcoli lifturi