x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Studenții de la Medicină fac viziere din PET-uri și ochelari de protecție printați 3D (pentru protectia medicilor -COVID-19)

Studenții de la Medicină fac viziere din PET-uri și ochelari de protecție printați 3D (pentru protectia medicilor -COVID-19)

20 Mar 2020   •   10:43
Studenții de la Medicină fac viziere din PET-uri și ochelari de protecție printați 3D  (pentru protectia medicilor -COVID-19)

În contextul epidemiologic actual, în care comunitatea medicală românească se confruntă cu o situație dificilă în ceea ce privește procurarea de echipamente de protecție împotriva infectării cu COVID 19, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București prin Societatea Studenților în Medicină din București dorește să sprijine comunitatea academică prin soluții pragmatice și inovatoare pentru posibilele probleme ce se prevăd în sistem.

Astfel, studenții Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, și-au unit energia și forțele cu două echipe de tineri inovatori.

Prima inițiativă, pornită de către Societatea Studenților în Medicină din București împreună cu echipa Viziere.ro, un consorțiu de organizații de tineri inventatori români de la Nod Makerspace, Clarkvision și THE PLOT, care își propun să realizeze alternative pentru echipamentul de protecție medical, și anume viziere de protecție confecționate din plastic PET.

"Ca studenți la medicină, este datoria noastră să fim parte şi să susținem inițiativele care pot spijini eforturile naționale împotriva COVID-19. Vizierele PET sau ochelarii printați 3D sunt cel mai bun exemplu de mobilizare de tineret pentru o soluție rapidă şi concretă de protecție a pacienților şi personalului medical. Încurajăm societatea civilă să susțină această inițiativă non-profit şi voluntarii SSMB vor lucra alături de echipa de producție pentru a se asigura că un număr cât mai mare de profesionişti beneficiază de viziere" a declarat Președintele SSMB Rareș-Bogdan Băloi, student la medicină în cadrul UMFCD.

”Până în acest moment am primit peste 3.000 de cereri pentru producerea a peste 20.000 viziere de la cadre medicale, ambulanțieri, farmaciști, personal DSU sau jandarmi care se află în prima linie de acțiune iar cifrele cresc gradual. Astfel, am prototipat o vizieră de protecție a feței pentru medici a cărei durată de fabricare este foarte mică și din materiale care sunt mai ușor de procurat. Știm că produsul există și nu ne dorim să il reinventăm, ci să adresăm o nevoie. Spre deosebire de vizierele comercializate, viziera concepută de noi va fi gratuită și disponibilă în măsura posibilităților de producție” susține Vlad Măcelaru, inițiator și reprezentant al Echipei Viziere.ro

O a doua inițiativă a fost cea venită împreună cu Asociația Medicală Română de Biomodelare 3D care pune la dispoziție echipamente ce constau în viziere și ochelari de protecție împotriva infectării cu COVID 19, echipamente ce sunt realizate prin tehnologia printării 3D și conțin materiale plastice de diverse tipuri (PTEG, PLA, ABS Medical, etc).

Potrivit producătorului, AMRB3D, chiar dacă nu sunt încă omologate, aceste echipamente pot susține, în proporție de 100%, aceleași funcții de protecție  deținute de către vizierele și ochelarii clasice.

Consider că prin printarea 3D a acestor echipamente putem să venim atât în sprijinul personalului medical, cât și al pacienților, în cazul în care stocul echipamentelor omologate de către Ministerul Sănătății se va epuizaprecizează Președintele AMRB3D, Dr. Eduard Liciu, doctorand anul III în cadrul UMFCD.

Procedura de producție 3D pentru o vizieră sau o pereche de ochelari de protecție durează aproximativ 60 de minute și implică practic printarea suportului, decuparea filmului PVC și montarea acestuia pe suport.

În prezent sectorul medical trece prin momente foarte dificile. Odată cu creșterea numărului de persoane infectate, este posibil să se ajungă în unele spitale la epuizarea stocurilor de echipamente de protecție din dotare. Tocmai de aceea consider că această inițiativă este foarte bună și s-ar putea ca aceste echipamente, desi nu sunt omologate, să fie foarte utile în acel moment. Este foarte important să asigurăm protecția personalului medical pentru a asigura implicit tratamentul pacienților infectați cu COVID-19 și pentru a putea lupta eficient cu acest virus. Invit spitalele și institutele afiliate UMFCD București să ne scrie la adresa de email echipamente.protectie@umfcd.ro dacă își vor epuiza stocurile și vor avea nevoie de astfel de echipamente. Acestea vor fi furnizate în regim gratuit în limita stocurilor disponibile a declarat, Rectorul UMF Carol Davila, Prof.Dr.Viorel Jinga.

×