x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Teste şcolare la standarde europene, contra-cost

Teste şcolare la standarde europene, contra-cost

02 Iun 2016   •   20:20
Teste şcolare la standarde europene, contra-cost
Sursa foto: Digital Vision/Getty Images

O platformă de teste educaţionale concepute după metodologia testelor internaţionale GMAT, GRE şi SAT a fost lansată ieri, cu ocazia Zilei Copilului. Platforma brio.ro, pusă la punct de doctorul în psihologie Dragoş Iliescu, poate fi accesată online şi, după rezolvarea testelor, elevul poate vedea pe ce loc se află la nivel naţional. Un astfel de test costă 49 de lei, preţurile scăzând în funcţie de câte teste alege să facă utilizatorul.

Potrivit iniţiatorilor platformei, elevii îşi pot testa astfel atât nivelul de cunoştinţe, cât şi zonele perfectibile, precum şi poziţia pe care o ocupă la nivel naţional, prin comparaţie cu toţi ceilalţi elevi de aceeaşi clasă din România. Testele sunt adresate elevilor din clasele I-XII şi pot fi efectuate de mai multe ori, fără ca întrebările să se repete. Platforma a fost realizată pe decursul a patru ani, de experţi în psihometrie, informatică şi matematică. Iniţiatorul a fost profesorul Dragoş Iliescu, doctor în psihologie şi profesor universitar la Facultatea de Psihologie şi ştiinţele Educaţiei din Bucureşti. Acesta este preşedinte al Comisiei Internaţionale de Testare (ITC). "Dacă nu măsurăm, nu putem îmbunătăţi, iar pentru asta am dorit să creăm un sistem care să permită oricărui şcolar din România să se evalueze corect, obiectiv, ori de câte ori doreşte. Am investit un efort uriaş pentru ca această evaluare să ofere date robuste şi să fie independentă. Datele robuste, prin care performanţa unui copil să poată fi comparată cu un standard sau cu performanţa altor elevi, sunt critice", spune Dragoş Iliescu. Platforma este susţinută şi de "Gazeta Matematică", prin intermediul profesorului Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic român pentru Olimpiada Internaţională de Matematică. Sistemul este conceptualizat pentru programa şcolară românească. Pentru testele de matematică, au fost dezvoltate mai mult de 20.000 de probleme, care au necesitat peste 200.000 de ore pentru calibrare prin testarea pe 60.000 de copii. Până la sfârşitul anului, sistemul va oferi şi testele de limba română, iar cele de chimie şi fizică vor fi disponibile la începutul anului 2017. Brio permite părinţilor să urmărească performanţa şcolară a copilului prin grafice comparative realizate automat în urma fiecărui test, pentru a putea înţelege care sunt zonele unde trebuie să se intervină prin exerciţii sau prin meditaţii private, astfel încât să poată anticipa rezultatele copilului la examenele viitoare.

Testele PISA, menite să arate nivelul de educaţie al elevilor, au arătat că România are cel mai ridicat procent de analfabeţi funcţionali la nivel UE (42%) în rândul adolescenţilor de 15 ani. Analfabetismul funcţional este atunci când elevul, deşi ştie să citească, nu înţelege ideea principală dintr-un text sau nu poate interpreta un grafic simplu

Testele se pot face prin cumpărarea online a unui credit. Un credit costă 49 de lei şi corespunde unui test

×