x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Universitate privată, acuzată de acapararea Fundeniului

Universitate privată, acuzată de acapararea Fundeniului

de Monica Cosac    |    18 Noi 2016   •   13:11
Universitate privată, acuzată de acapararea Fundeniului

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Bucureşti acuză Universitatea “Titu Maiorescu” de abuzuri şi ilegalităţi legat de folosirea spaţiilor din Institutul Clinic Fundeni, destinate studenţilor la stat, pentru studenţii Facultăţii de Medicină a acestei universităţi private. Conducerea UMF Bucureşti spune că, prin aceste abuzuri, se urmăreşte acapararea bazei universitare de către învăţământul privat şi solicită autorităţilor să dispună retragerea aprobărilor obţinute în urmă cu doi ani de Universitatea ”Titu Maiorescu”.

Funcţionarea legală a învăţământului superior şi postuniversitar românesc din domeniul sănătăţii este pusă în pericol de către învăţământul privat din România, “prin abuzurile şi ilegalităţile întreprinse de către Universitatea «Titu Maiorescu» derulate pe parcursul ultimilor 2 ani, “ţinta fiind acapararea bazei universitare a Institutului Clinic Fundeni”, transmite conducerea UMF Bucureşti. Potrivit acesteia, universitatea privată a obţinut aprobarea de a efectua cu studenţii săi  stagii clinice în Clinica de Chirurgie Generală, care aparţine UMF Bucureşti, dar din care au fost scoase 25 de paturi şi transformate în secţie nonclinică şi apoi retransformate în secţie clinică de transplant hepatic şi chirurgie generală, pentru Facultatea de Medicină a Universităţii “Titu Maiorescu”. De asemenea, contractul între Institutul Fundeni și universitatea privată a fost semnat pentru 6 ani, și nu anual, aşa cum se procedează.

 

La controlul efectuat reprezentanţii UMF Bucureşti, săptămâna trecută, s-a constatat că studenţii din privat folosesc aceleaşi saloane şi spaţii cu studenţii de la stat, deşi reglementările în vigoare interzic acest lucru, că profesorii de la ”Titu Maiorescu” s-au extins pe alte secții clinice, bază de învățământ a UMF, iar personalul medical al Institutului Fundeni, “implicit UMF Carol Davila, este angajat, concomitent, în activitățile Universității ”Titu Maiorescu”. Iar acuzaţiile nu se opresc aici.

 

Rectorul UMF, Ioanel Sinescu, spune că „prin toate ilegalitățile și perturbările provocate, UMF Carol Davila este grav prejudiciată în derularea contractelor cu studenții și rezidenții, inclusiv cu cei străini care studiază în Universitatea noastră, în regim cu plată”. Ca urmare, Senatul UMF Carol Davila consideră că se impune o analiză  rapidă a situației ilegale și grave creată în detrimentul bunei funcţionări a învăţământului superior românesc și “apreciază că Ministerul Educaţiei trebuie să dispună urgent încetarea acestor aprobări și a contractelor obținute și derulate absolut în afara legilor și a reglementărilor ARACIS”.

×