x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Universitatea condusă de Tudorel Toader îşi ameninţă studenţii

Universitatea condusă de Tudorel Toader îşi ameninţă studenţii

de Theodora Şutiu    |    10 Iun 2019   •   11:49
Universitatea condusă de Tudorel Toader îşi ameninţă studenţii

Reprezentanţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” acuză Liga Studenţilor (LS) Iași că proiectează o imagine falsă asupra activității instituției. Reacţia vine după ce mai mulţi studenţi au protestat în faţa instituţiei, săptămâna trecută, cerând demisia din funcţia de rector a lui Tudorel Toader, întors la conducere imediat după ce a fost demis de la Guvern. Tinerii susţin că au fost ameninţaţi de conducerea unităţii de învăţământ.

Prin intermediul unui comunicat de presă, Biroul Executiv al Consiliului de Administrație al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) susţine că, pe lângă alterarea imaginii, tinerii din această organizaţie au implicat UAIC în mai multe procese: „LS Iași a implicat universitatea în 19 litigii, printre care și unul ce vizează neacordarea bursei de performanță științifică unui membru al acestei asociații, în pofida situației academice precare a acestuia. Este de notorietate activitatea sa șicanatorie, inclusiv la adresa altor instituții de învățământ superior din Iași sau din țară, fiind înregistrate în acest sens 150 de dosare la organele judiciare”, acuză conducerea universității.

 Reacţia LS Iași

Studenţii condamnă “practicile de inspirație totalitară ale fostului ministru al Justiţiei, care a făcut apel la Poliție și la serviciul de pază al instituției pentru a alunga studenții și persoanele care au protestat. Prin intermediul unor cadre didactice și al unor studenți apropiați de Tudorel Toader, au început să se exercite presiuni și amenințări asupra studenților care îi cer demisia și să se orchestreze o campanie de denigrare a Ligii la nivelul comunității academice”, se arată în comunicatul emis de LS Iași.

Blocaţi de agenţii de pază

Tinerii susţin, totodată, că agenţii de pază au blocat accesul la şedința Senatului UAIC pentru doi reprezentanți ai studenților: „Cei doi au putut intra la ședință abia după presiunile membrilor Reset Iași și ale unor jurnaliști prezenți la protest”, spune Liga.

Ce îşi doresc tinerii

LS Iaşi susţine că principala lor preocupare este creșterea calității actului educațional, respectarea legislației educaționale și apărarea principiilor morale care guvernează viața academică:

“Ne pare rău că la 30 de ani de la căderea regimului comunist, conducerea UAIC nu poate face distincția dintre «scandalagiu» și avertizor public, dintre «cereri șicanatorii» și cereri legitime de acces la informații de interes public, preferând să eticheteze studenții critici și activi civic drept «huligani», în loc să se respecte drepturile și libertățile cetățenești”.

Prejudicierea imaginii de către Tudorel Toader și reîntoarcerea acestuia la conducere au fost și motivele pentru care un profesor a demisionat din funcția de membru al Senatului Universității Cuza din Iași, în urmă cu două săptămâni.

 

Tudorel Toader s-a întors în funcția de rector al Universității Al. I. Cuza imediat după ce a demisionat din funcția de ministru al Justiției

×