x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova anunţă oficial încheierea 'operaţiunilor antiteroriste' în Cecenia

Moscova anunţă oficial încheierea 'operaţiunilor antiteroriste' în Cecenia

16 Apr 2009   •   00:00

Moscova a anunţat astăzi oficial încetarea 'operaţiunilor antiteroriste' lansate de forţele federale ruse în Cecenia în 1999. 'Începând din 16 aprilie, ora 00,00, ordinul prin care teritoriul republicii era declarat zonă de operaţiuni teroriste este anulat', a precizat Comitetul naţional antiterorist rus într-un comunicat citat de RIA Novosti.

Acest anunţ, aşteptat iniţial pentru 31 martie, survine după ce preşedintele rus Dmitri Medvedev cerea la 27 martie încheierea 'operaţiunii antiteroriste' lansate de Rusia în Cecenia în 1999, apreciind că situaţia a revenit 'la normal' în această mică republică din Caucaz.

'Situaţia este în esenţă normalizată în Cecenia. Viaţa îşi reia cursul normal. Se construiesc imobile moderne, se rezolvă probleme sociale', declara Dmitri Medvedev. 'Este deci necesar să se examineze problema privind regimul juridic al operaţiunii antiteroriste în Cecenia, în cadrul unei reuniuni a Comitetului naţional antiterorist şi să se adopte măsurile ce se impun', adăuga preşedintele rus.

Ulterior solicitării şefului statului rus, Comitetul naţional antiterorist, organism condus de directorul Serviciului Federal de Securitate /FSB, fost KGB/, Aleksandr Bortnikov, şi din care fac parte importanţi responsabili de la Kremlin, din guvern, parlament şi din serviciile secrete - a amânat luarea unei decizii pentru 31 martie şi a decis ca FSB, Ministerul Apărării şi cel de Interne, precum şi alte autorităţi federale să pregătească 'propuneri' pentru un nou sistem de securitate în Cecenia, care să înlocuiască 'operaţiunea antiteroristă'.

Propunerile vizează 'organizarea şi gestionarea forţelor speciale însărcinate cu stoparea activităţilor criminale duse de bande înarmate pe teritoriul Ceceniei', după cum indica o sursă din cadrul Comitetului, citată de Interfax.

Potrivit unor surse militare ruse, aproape 20.000 de militari ruşi aparţinând trupelor Ministerului de Interne ar urma să părăsească Cecenia, în urma deciziei politice de încheiere a 'operaţiunilor antiteroriste' din Cecenia.
Agerpres

×
Subiecte în articol: externe cecenia