x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ceauşescu mesager al relaţiilor chino-americane în anii '70

Ceauşescu mesager al relaţiilor chino-americane în anii '70

de Dan Tomozei    |    24 Iun 2011   •   13:38
Ceauşescu mesager al relaţiilor chino-americane în anii '70

Intr-un articol publicat, vineri, de cotidianul de limba engleza "China Daily', intitulat "Misterele din spatele vizitei lui Nixon din 1972, in China', Romania si fostul presedinte Nicolae Ceausescu sunt prezentati ca mesageri de rezerva si de incredere intre cele doua mari tari, China si SUA. Prezentare a ultimei carti de memorii scrisa de Henry Kissinger, fost consilier consilier de securitate nationala al presedintelui american Richard Nixon si ulterior secretar de stat, articolul dezvaluie o parte dintre mecanismele care au stat la baza dezghetarii relatiilor chino - americane.

Se stie, in iulie 1971, Kinssinger a facut o vizita secreta, de 48 de ore, in China, iar cartea consilierului american vine sa dezvaluie, in viziune personala, o serie de detalii care merg pana de la vizite oficiale pana la dotarile camerelor si numarul de tigari sau bomboane de protocol puse la dispozitie de partea chineza. Cartea "ofera opinii introspective privind relatiile chino - americane din ultimii 40 de ani, inclusiv intalnirile sale cu patru generatii de lideri chinezi', apreciaza Zhang Yesui, ambasadorul Chinei in SUA.

Revenind la prezenta Romaniei si a lui Nicolae Ceausescu in consemnarile lui Kissinger, coditianul chinez de limba engleza, cu un tiraj de jumatate de milion de exemplare zilnic, consemneaza ca Bucurestiul a jucat rolul de canal de comunicare de rezerva, alaturi de Paris si Islamabad. In peste 250 de pagini de documente declasificate de Arhiva Nationala de Securitate americana, se poate vedea in mod clar ca mesajele au fost transmise intre liderii chinezi si americani nu numai prin trimisii proprii, dar, si prin intermediul sefilor de stat din Pakistan, Yahya Khan, sau Romania - Nicolae Ceausescu. Cele doua tari mentionate au jucat un rol in pregatirea, timp de doi ani, a vizitei pe care cel de-al 37-lea presedinte SUA, R. Nixon, a efectuat-o in China.

Dincolo de canalele oficiale, diplomatice sau paralele, presedintele Nixon a folosit si mass media pentru transmiterea mesajelor sale. Cel mai explicit a fost un interviu acordat revistei "Time', publicat in octombrie 1970, in care a spus ca daca el nu ar putea pleca in China, spera ca macar copiii sai sa poate ajunge acolo. La data de 10 decembrie 1970, liderul chinez Mao Zedong a lansat, la randul sau, o invitatie lui Nixon, in cadrul unui interviu acordat jurnalistului american Edgar Snow, cunoscut pentru romanul "Steaua Rosie deasupra Chinei' si pentru reportajele de simpatie la adresa noii Chine.

Urmata de deschiderea relatiilor bilaterale, pe fondul racirii dialogului chino - rus, China si SUA au instituit, din aprilie 1971, diplomatia "ping-pong'. Idea lui Mao Zedong de a invita echipa americana de tenis de masa sa joace in China nu numai ca a deschis usa pentru relatia de prietenie dintre China si SUA dar, de asemenea, a condus la schimbarea strategica in relatiile internationale.

Henry Kissinger efectueaza in aceste zile o vizita la Beijing ca invitat al Institutului Populara Chineza al Afacerilor Externe. In cadrul prezentei in China, la 40 de ani de la evenimente, Kissinger se va reintalni cu prieteni si colaboratori chinezi care au contribuit la deschiderea cooperarii chino - americane.

Sursa: China Daily
http://www.chinadaily.com.cn/china/2011-06/24/content_12765224.htm

×
Subiecte în articol: ceausescu nixon kissinger china daily