x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama, după retrogradarea SUA de către Standard&Poor's: “Orice ar zice o agenţie de rating, rămânem o ţară AAA”

Obama, după retrogradarea SUA de către Standard&Poor's: “Orice ar zice o agenţie de rating, rămânem o ţară AAA”

08 Aug 2011   •   18:34
Obama, după retrogradarea SUA de către Standard&Poor's: “Orice ar zice o agenţie de rating, rămânem o ţară AAA”

Presedintele SUA, Barack Obama, a criticat decizia agentiei de rating Standard&Poor's de a retrograda ratingul de tara al Americii de la AAA la AA+, intr-un discurs oficial la Casa Alba, sustinut in aceasta seara.

“Daca ar fi dupa mine, ratingul SUA ar fi nu de AAA, ci de cvadruplu AAA. Eu stiu asta, o stiu si toti economistii din lumea asta. Suntem Statele Unite ale Americii si orice ar zice o agentie de rating, ramanem o tara AAA. Avem universitatile cele mai bune din lume, avem cei mai buni intreprinzatori din lume si avem dorinta de a gasi solutii', a spus Obama.

Presedintele SUA a tinut sa precizeze ca nu solutiile de a iesi din criza au lipsit tarii sale, ci vointa politica de a le adopta mai repede.

“Problema noastra a fost lipsa de vointa politica la Washington, nu faptul ca nu am avut solutii de iesire din criza. Este timpul sa lasam interesele de partid in spate si sa punem binele comun in fata. Astept propuneri de la democrati si de la republicani', a spus Obama, referindu-se indirect la faptul ca republicanii nu au vrut decat pana in ultima clipa sa voteze legea prin care se ridica plafonul maxim de indatorare al SUA.

Obama a vorbit pe scurt si de solutiile pe care le propune pentru iesirea rapida din criza. “Calul da bataie' va fi taxa pe avere.

“Vom incepe cu reformarea taxelor. Cei care isi permit vor trebui sa vina cu o contributie mai mare. De asemenea, vom face ajustari minore la programele de sanatate, cum ar fi Medicare. De asemenea, vom ajuta companiile care refac drumurile si podurile, astfel incat mii de oameni sa poata beneficia de o slujba', a spus Obama. Presedintele a tinut sa transmita un mesaj de optimism, atat pentru cetatenii americii, cat si pentru bursele care au scazut considerabil dupa aflarea vestii ca ratingul SUA a fost retrogradat.

“Multi sunt ingrijorati de ceea ce se va intampla in viitor. Vor fi mereu crize aduse de cutremure, de cresterea preturilor la petrol, de economiile care merg prost in alta parte. Dar de un lucru sunt sigur – noi vom gasi mereu solutii. Sunt optimist pentru ca inca mai cred in visul american. Trebuie sa reinviem acest spirit', a mai spus Obama.

×