x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 1 Mai, o sărbătoare pe fond de criză, marcată de revendicări salariale

1 Mai, o sărbătoare pe fond de criză, marcată de revendicări salariale

de Marina Constantinoiu    |    01 Mai 2011   •   16:36
1 Mai, o sărbătoare pe fond de criză, marcată de revendicări salariale
Sursa foto: /Reuters

163212-1-mai.jpgTradiţionalele marşuri de 1 Mai au reunit duminică sute de mii de persoane în lume, care au manifestat de la Hong Kong la Berlin sau Zurich, pentru salarii mai bune, relatează AFP.

 

În Polonia, cea mai mare confederaţie sindicală, OPZZ, a anunţat că a renunţat în acest an la tradiţionalul marş de 1 Mai la Varşovia pentru a nu perturba ceremoniile legate de beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea.

 

Sărbătoarea Muncii a luat o turnură mai degrabă politică în Rusia, unde partidele pro-Kremlin au profitat de ocazie pentru a face o demonstraţie de forţă în apropierea unor importante scadenţe electorale, cu sloganuri ca "Medvedev! Putin! Hai Rusia!". Pentru autorităţile ruse, criticate pentru dispersarea violentă a mai multor manifestaţii ale opoziţiei în ultimele luni, aceste reuniuni sunt o ocazie de a afişa o formă de respect faţă de libertatea de exprimare. Homosexualii au primit însă interdicţie de a defila în centrul oraşului Sankt-Petersburg.

 

În Grecia, unde populaţiei i se cer sacrificii fără precedent de un an, mii de manifestanţi s-au reunit la Atena pentru a protesta faţă de noi măsuri de austeritate.

 

În acelaşi timp, în Portugalia, în pline negocieri privind un plan de ajutor financiar cerut UE şi FMI, sindicatele vor o manifestaţie de forţă înaintea anunţării unor noi măsuri de austeritate.

 

În Franţa, mii de salariaţi au început să defileze duminică dimineaţă pentru celebrarea Zilei internaţionale a muncitorilor. Liderul extremei drepte franceze, Marine Le Pen, s-a aflat duminică în fruntea susţinătorilor săi la tradiţionala defilare de 1 Mai a partidului său, afişându-se drept un susţinător al drepturilor francezilor, în faţa monedei euro, a mondializării şi a imigraţiei.

 

În Belgia, unde criza economică şi socială este dublată de o criză politică fără precedent, problemele salariale şi ale bonusurilor primite de unii lideri au polarizat principalele intervenţii în tabăra de stânga. Preşedintele sindicatului socialist FGTB Rudy De Leeuw a apărat indexarea automată a salariilor în conformitate cu preţurile practicate în Belgia, pusă la îndoială în special de Banca Centrală Europeană.

 

La Berlin, unde mii de manifestanţi au defilat în linişte, preşedintele DGB, Michael Sommer, a avertizat împotriva dumpingului salarial şi a tentaţiei angajatorilor de a folosi mâna de muncă din Europa de Est, pe fondul deschiderii pieţei muncii către ţările care au aderat la UE în 2004.

Aproximativ 10.000 de persoane au defilat duminică şi la Zurich, în nordul Elveţiei, la apelul sindicatelor şi partidelor de stânga, în timp ce grupările de extremă stânga au încercat să împiedice discursul preşedintei ţării.

 

Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat duminică pentru a celebra 1 Mai în Piaţa Taksim, cea mai cunoscută din Istanbul, unde zece persoane au fost ucise acum 34 de ani. Cortegii masive, cu mii de militanţi sindicali, au mărşăluit în ordine către esplanada total încercuită de kilometri de bariere metalice şi la care manifestanţii nu puteau ajunge decât după un control de securitate şi percheziţii. Potrivit cifrelor oficiale, 38.000 de poliţişti au fost mobilizaţi la Istanbul, oraş cu 15 milioane de locuitori, pentru a asigura securitatea adunării populare, care s-a desfăşurat pentru al doilea an consecutiv în Piaţa Taksim.

 

În Africa, Sărbătoarea Muncii le-a permis sindicatelor să le predea autorităţilor "caiete de doleanţe", cum a fost cazul în Benin sau Togo. În Tunisia, unde mişcarea populară a înlăturat de la putere regimul în februarie, străzile din Tunis erau calme. La Alger, singurele manifestaţii erau cele ale suporterilor de fotbal înaintea unei finale a Cupei Algeriei, în 2011.

În Maroc, tineri, sindicalişti dar şi membri ai Mişcării 20 februarie, care cer mai multă democraţie, urmează să protesteze în mai multe oraşe. Aproximativ 3.000 de manifestanţi au defilat la Rabat, scandând "Jos despotismul" şi "Destul cu marginalizarea".

 

În Asia, la mai puţin de două luni de la accidentul de la centrala Fukushima, ziua de 1 Mai a dat naştere la două manifestaţii antinucleare la Tokyo. La Hong Kong, 1 Mai corespunde cu intrarea în vigoare a salariului minim în acest teritoriu aparţinând Chinei. Fixat la 28 de dolari de Hong Kong pe oră (2,43 de euro), acesta constituie un pas înainte, dar este insuficient pentru traiul zilnic al unei familii, potrivit sindicatelor, care au reunit 4.000 de manifestanţi.

 

Salariile erau în centrul revendicărilor şi în Filipine, în timp ce preţurile produselor de primă necesitate cresc rapid. La Seul, în Coreea de Sud, peste 50.000 de manifestanţi au cerut o securitate sporită a locurilor de muncă şi creşteri salariale, estimând că inegalităţile cresc.

 

În Spania, a cărei economie se străduieşte să iasă din criză şi unde şomajul afectează o persoană activă din cinci, sindicatele au prevăzut peste 80 de manifestaţii, cea mai mare urmând să aibă loc la Valencia (est).


×