x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 10 kg de aur pentru capul lui Annan

10 kg de aur pentru capul lui Annan

08 Mai 2004   •   00:00

Pentru prima data in istoria Al-Qaeda, liderul sau ofera recompense pentru fiecare asasinat in tabara opusa.

ANCA ALDEA

Pentru Al-Qaeda, un superior din Armata americana valoreaza 10 kilograme de aur. Cel putin asa sustine seful retelei, Ossama ben Laden, care a transmis, pentru prima data, un mesaj prin care ofera recompense pentru moarte. Cele 20 de minute ale inregistrarii, transmise pe site-urile Forumului Ansar Islam si Centrului de Studii Islamice si „imbibate" cu versete coranice, cheama la Jihad impotriva viitorului guvern irakian, care ar trebui sa-si intre in atributiuni la 30 iunie, o data cu transferul de suveranitate din Irak.

UN SUFLET DE AUR. „Stiti ca americanii au promis recompense mari pentru cei care-i ucid pe mujahedini (luptatorii Jihadului). Noi, in Al-Qaeda, vom garanta, cu voia lui Dumnezeu, 10.000 de grame de aur pentru oricine care ii vor ucide pe ocupantul Bremer sau pe comandantul-sef al Armatei americane sau pe adjunctul acestuia din Irak", spune Ben Laden, care se refera la administratorul civil al Irakului, americanul Paul Bremer, si la alti oficiali ai SUA.

Pe lista neagra a celui mai de temut terorist din istoria Americii se afla insa si secretarul general al Natiunilor Unite (ONU), Kofi Annan, si emisarul acestuia in Irak, Lakhdar Brahimi. Pe capul lor au fost puse tot 10 kilograme de aur.

Nici aliatii americanilor nu sunt scutiti de amenintari. Numai ca ei sunt mai putin valorosi. Pentru un american sau englez se ofera un kilogram de aur, iar pentru un individ din alta tara recompensa este de numai o jumatate de kilogram.

MARTURIE. Pe fondul acestor noi amenintari, scandalul abuzurilor comise de fortele coalitiei in Irak continua. Daily Mirror a publicat ieri marturia unui militar englez, identificat ca fiind „Soldatul C", despre cazurile de tortura in care sunt implicati „circa 100 de militari britanici, aflati in functii superioare".

INCA UNA. Si cotidianul american New York Times a publicat informatii incendiatoare referitoare la abuzurile din inchisoarea Abu-Ghraib, pe care congresmenii SUA vor sa o demoleze. Ziarul a intrat in posesia unor fotografii „dezgustatoare" care confirma ca tratamentul aplicat detinutilor este inuman. Una dintre imagini arata un cadavrul unui barbat cu o gaura uriasa in cap. Alaturi de el se afla o bucata de hartie pe care e scris un numar de identificare.

Pentagonul a evitat sa comenteze felul in care a murit acest individ si a refuzat sa informeze opinia publica despre cealalta fotografie care arata un detinut cu rani pe fata si un bandaj sub ochiul drept.

Rumsfeld isi prezinta scuzele, dar nu si demisia

Seful Pentagonului, Donald Rumsfeld, a aparut ieri in fata Congresului SUA pentru a da explicatii legate de acest scandal si a raspunde unui grup de congresmeni republicani, care i-au cerut insistent demisia. „Imi cer scuze si imi asum intreaga responsabilitate pentru cele petrecute", a declarat el inainte de a se trezi in sala audierilor cu un grup de protestatari nemultumiti, care ii solicitau demisia. Secretarul Apararii a dat asigurari ca exista mult mai multe fotografii compromitatoare la adresa Armatei americane, dar a evitat sa precizeze unde se afla acestea.
×
Subiecte în articol: externe