x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 10 miliarde de euro pentru Romania

10 miliarde de euro pentru Romania

11 Feb 2004   •   00:00

Uniunea Europeana este dispusa sa acorde Romaniei 10 miliarde de euro, intre 2007 si 2009. Am putea pierde insa banii, daca nu demonstra m ca stim sa-i cheltuim.

Comisia Europeana a propus ieri acordarea a peste 15 miliarde de euro Romaniei si Bulgariei. Pachetul financiar vizeaza primii trei ani dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana. Indirect, Comisia a reconfirmat, prin propunerea de azi, momentul 2007 ca an in care Romania va deveni membru al Uniunii.

Din suma totala de 15,4 miliarde de euro, rezultata din angajamentele pe hartie, Romania va beneficia efectiv, in aceasta perioada, de 9,4 miliarde, bani programati sa fie cheltuiti in acest interval de trei ani. Restul sumei reprezinta plati care se vor face pentru proiecte finalizate dupa 2009. Diferenta vine in principal din intarzierea cu pana la un an cu care sunt prelucrate cererile de subventii agricole.

Agricultura si administratie Din cele peste 15 miliarde de euro, 5,47 vor fi destinate reformei agriculturii si dezvoltarii rurale. La acest capitol, Romania are partea leului, obtinand 4 miliarde de euro. O alta parte din pachetul financiar va fi investita in fondurile structurale si de coeziune. La acest capitol, Comisia Europeana propune ca cele doua tari sa primeasca 8,27 de miliarde de euro in cei trei ani, din care 5,97 miliarde sa ajunga la Romania. O a treia componenta a pachetului se refera la politica interna si la reforma administratiei publice, pentru implementarea legislatiei comunitare. Comisia a avansat cifra de 1,64 de miliarde de euro pentru cele doua tari, fara a da detalii despre cum ar urma sa imparta Romania si Bulgaria acesti bani.

Posibila reevaluare Oficialii europeni au explicat ca proiectul de buget pentru Romania si Bulgaria cuprinde doar perioada 2007- 2009, si nu 2007-2013, ca in cazul evaluarii financiare a celorlalte state. Executivul european ia in calcul posibilitatea ca pachetul financiar prezentat ieri sa fie reevaluat dupa incheierea negocierilor de aderare cu Romania si Bulgaria, preva zuta pentru sfarsitul anului 2004

Agricultura e prima Incepand din 2007, Uniunea Europeana isi propune sa aloce un miliard de euro anual pentru sprijinirea agriculturii romanesti. Pachetul financiar aferent acestui domeiu se ridica la 4,37 miliarde de euro pentru perioada 2007-2009. In fiecare an, 808 milioane de euro vor fi destinati proiectelor de dezvoltare rurala, iar 537 de milioane de euro, pentru plati directe (subventii pe produs), a anuntat ieri Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului. La modul general, subvent iile pe produs acordate anul acesta vor fi mentinute si dupa 2007. Exista totusi cateva exceptii: dupa momentul integrarii nu ni se va mai permite sa subventionam carnea de porc sau de pui, pentru ca am intra in contradictie cu politicile Uniunii Europene. De asemenea, va fi interzisa subventionarea pretului apei folosite la irigatii, iar institutele de cercetare vor trebui sa plateasca redeventa pentru terenurile pe care, deocamdata, le detin in folosinta gratuita.

Comparatii Totusi, renuntarea la subventia pe tona de carne de pui sau de porc nu va insemna obstructionarea producatorilor romani, pentru ca acestia vor beneficia, in schimb, de furaje mult mai ieftine decat in prezent, ne-a declarat Valeriu Steriu. Uniunea Europeana prefera sa subventioneze productia de cereale sau furaje, acest fapt regasindu-se in costul de productie al carnii de porc sau de pui. Ca o comparatie, in bugetul Ministerului Agriculturii pe 2004 sunt alocate 400 de milioane de euro pentru dezvoltarea rurala si subventiile pe produs. In 2007, numai fondurile venite din partea UE vor fi de 1,34 miliarde de euro, la care se vor adauga si banii alocati de la bugetul statului roman. Subventiile acordate de statul roman pentru sectorul vegetal sunt de trei ori mai mici in acest moment, fata de cele acordate de Uniunea Europeana, ne-a declarat Valeriu Steriu, secretar de stat pe probleme de integrare in cadrul Ministerului Agriculturii. Pastrand proportiile, pentru dezvoltarea rurala au fost alocate 150 de milioane de euro in bugetul pe 2004 al Ministerului Agriculturii, in timp ce in 2007 doar suma alocata de la bugetul Uniunii Europene va fi de patru ori mai mare. IRINA CRISTEA

Bugetul a invrajbit Uniunea Proiectul cheltuielilor Uniunii Europene a starnit, inca de la sfarsitul anului trecut, dezbateri aprinse in interiorul Uniunii. Pe de o parte, ministrii de Finante din statele care varsa cei mai multi bani in visteria europeana, adica Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda, Austria si Suedia, cer un buget "de austeritate" incepand din 2007. Pe de alta parte, presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, este in favoarea intereselor statelor mici si, mai ales, ale noilor membri. Prodi a cerut ieri in Parlamentul European o crestere a bugetului 2007-2013 pentru o Uniune Europeana cu 27 de membri, deci incluzand Romania si Bulgaria. Pentru aceasta crestere, statele care finanteaza, practic, comunitatea vor trebui sa puna la bataie 1,17% din produsul intern brut comunitar in 2007. Cifra va ajunge la 1,22 din PIB in 2013 si va reprezenta 153,2 miliarde de euro, cu 38 de miliarde mai mult decat bugetul pentru 2000-2006.

DECIZIA IN MARTIE. Proiectul de buget prezentat ieri nu este insa batut in cuie. Ministrii de Finante din statele UE il vor discuta timp de o luna, timp in care trebuie sa gaseasca o solutie comuna. Decizia finala le va apartine premierilor guvernelor europene, care se vor reuni in martie in cadrul Consiliului Europei. (Irina Cristea)

Geoana: "Am intrat in faza decisiva" "Pachetul financiar adoptat de Comisia Europeana pentru Romania este una dintre cele mai generoase si consistente asistente financiare, care infirma unele speculatii aparute in privinta suspendarii negocierilor de aderare la UE", a declarat ieri ministrul de Externe, Mircea Geoana. "Pachetul financiar reprezinta piatra fundamentala a oricaror negocieri de aderare. Punerea pe masa a pachetului financiar reprezinta intrarea in faza finala, decisiva a negocierilor ", a spus Geoana. El a precizat ca pachetul financiar respecta "intru-totul" principiile care au fost stabilite pentru primele 10 tari care au aderat la UE. (Silviu Sergiu)

Nastase e optimist Adrian Nastase considera ca pachetul financiar este "un mesaj implicit referitor la data aderarii Romaniei la UE, anul 2007, si o dovada certa a vointei CE de a respecta agenda convenita". "Ne propunem sa fim beneficiarul net al unor sume destinate proiectelor de modernizare. Depinde de noi ca acest moment sa transforme parcursul european al Romaniei intr-o suma de avantaje nete pentru cetateni", a spus Nastase. (Silviu Sergiu)

×