x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 133 de politicieni au fost uciși în campania electorală din Mexic

133 de politicieni au fost uciși în campania electorală din Mexic

29 Iun 2018   •   10:01
133 de politicieni au fost uciși în campania electorală din Mexic

Un total de 133 de politicieni au fost ucişi de la începutul campaniei electorale în Mexic, unde duminică sunt programate alegeri prezidenţiale şi generale, a indicat joi site-ul local Etellekt, care face bilanţul politicienilor asasinaţi, potrivit AFP. 

Printre victime figurează 20 de candidaţi şi 28 de candidaţi preliminari pentru mandate locale la alegerile generale de la 1 iulie din Mexic, în care peste 18.000 de mandate sunt puse în joc la nivel federal, regional şi local. 

"Cel puţin 71% dintre atacuri au vizat autorităţi alese sau candidaţi care au aspirat la mandate locale, în special posturi în municipalităţi", a declarat Ruben Salazar, directorul Etellekt pentru Radio Formula. 

"În cadrul alegerilor din 2012, în timpul întregului proces electoral de atunci, au fost ucişi doar nouă politicieni şi un candidat conform cifrelor noastre", a amintit el, subliniind "problemele foarte grave ale guvernării locale". 

Actuala campanie electorală este cea mai violentă trăită vreodată de Mexic, ţară în care s-au înregistrat, de asemenea, 25.339 de omucideri anul trecut. 

Războiul lansat în 2006 de către guvernul lui Felipe Calderon (2006-2012) împotriva cartelurilor a fragmentat aceste grupări infracţionale în celule delincvente de mai mici dimensiuni şi adeseori foarte violente. 

Acestea nu ezită să se "debaraseze de politicienii pe care nu-i pot controla", a declarat Salazar pentru AFP. 

În acest context de violenţă aflat în centrul temelor de campanie electorală, alegătorii mexicani sunt chemaţi la vot în această duminică pentru a alege noul preşedinte şi pentru a desemna deputaţii, senatorii şi reprezentanţii locali.

AGERPRES

×