x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pedeapsa istorica pentru fostul medic al lotului olimpic de gimnastică din SUA

Pedeapsa istorica pentru fostul medic al lotului olimpic de gimnastică din SUA

25 Ian 2018   •   08:14
Pedeapsa istorica pentru fostul medic al lotului olimpic de gimnastică din SUA
Sursa foto: Scott Olson/Getty Images

Acuzat că a molestat sexual peste 150 de sportive, majoritatea minore, Larry Nassar a primit o pedeapsă de 40 până la 175 de ani de închisoare. Sentinţa a fost primită cu aplauze de unele dintre victime, prezente în instanţă pentru a depune mărturie împotriva lui.

 

După şapte zile de audieri, în care peste 150 de femei şi adolescente au descris umilinţele la care fuseseră supuse, judecătoarea s-a declarat "onorată" să dea sentinţa în cazul doctorului Larry Nassar. Ea a spus că acesta nu merită să mai iasă, vreodată, din închisoare şi l-a condamnat la cel puţin 40 şi cel mult 175 ani de detenţie.

Sentinţa ieşită din comun este doar simbolică deoarece Nassar, în vârstă de 54 de ani, are, deja, de ispăşit o condamnare de 60 de ani pentru pedofilie. Dar condamnarea a mai alinat traumele victimelor. Multe dintre ele au găsit cu greu puterea de a-l înfrunta în instanţă.

Nassar a încercat să ceară iertare printr-o declaraţie citită înaintea sentinţei. Victimele au primit-o, însă, cu dispreţ. Profesor la Universitatea din Michigan, Larry Nassar era considerat un medic foarte competent până la ancheta deschisă în 2016, în urma unei investigaţii de presă.

Pe lângă echipa olimpică de gimnastică feminină, el era solicitat să trateze nenumărate alte sportive accidentate. Şi profita de ocazie pentru a-şi satisface pornirile, uneori chiar de faţă cu părinţii victimelor, la adăpostul unui cearceaf.

Tinerele sportive îl priveau cu respect şi până la deschiderea anchetei niciuna nu a găsit curajul să-l denunţe. Printre victime se numără câteva campioane olimpice. Prin mâinile lui Nassar a trecut şi o celebră gimnastă americană de origine română, care salută condamnarea medicului deşi ea nu a fost molestată.

Scandalul a dus la demisia mai multor conducători ai federaţiei americane de gimnastică, precum şi a preşedintelui universităţii la care preda Nassar.

Federaţia a reziliat, de asemenea, contractul cu baza de antrenament creată, în anii 80, de antrenorii români Marta şi Bela Karolyi. Multe din abuzurile medicului s-au produs în acea clădire iar membrele lotului naţional refuză să se mai pregătească acolo. OBSERVATOR

×