x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 2 canadieni au fost arestaţi în China. Tensiunile dintre China şi Canada se află în creştere

2 canadieni au fost arestaţi în China. Tensiunile dintre China şi Canada se află în creştere

13 Dec 2018   •   14:42
2 canadieni au fost arestaţi în China. Tensiunile dintre China şi Canada se află în creştere
Sursa foto: Captură ecran

China a arestat doi canadieni sub acuzaţia că sunt un pericol la adresa siguranţei naţionale, în contextul tensiunilor dintre cele două ţări, notează BBC.

Oficialii din China au confirmat, joi, că Michael Spavor, om de afaceri, a fost reţinut alături de fostul diplomat Michael Kovrig.

China i-a reţinut pe cei doi după ce directoarea economică a Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestată în Canada, la cererea SUA. Meng Wanzhou a negat afirmaţiile potrivit cărora ar fi încălcat sancţiunile impuse de SUA împotriva Iranului prin înţelegerile făcute în cadrul Huawei.

Michael Spavor este un om de afaceri care locuieşte în Dandong, în apropiere de graniţa Chinei cu Coreea de Nord. Acesta are legături strânse cu guvernul nord-coreean. Fostul diplomat Michael Kovrig lucrează pentru Grupul Internaţional de Criză, care a declarat că este îngrijorat pentru sănătatea şi siguranţa lui Michael Kovrig.

Desfăşurarea cronologică a evenimentelor:

1 decembrie: Meng Wanzhou a fost arestată în Vancouver la cererea SUA.

10 decembrie: Fostul diplomat canadian, Michael Kovrig, a fost arestat în Beijing “sub suspiciunea că s-a angajat în activităţi care afectează siguranţa naţională a Chinei”.

11 decembrie: Meng Wanzhou a fost eliberată pe cauţiune, dar încă poate fi extrădată în SUA.

12 decembrie: China confirmă arestarea omului de afaceri Michael Spavor pentru “activităţi care pun în pericol siguranţa naţională a Chinei”, afirmând că investigaţia a început pe 10 decembrie.

 

×