x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 23 de morţi şi 35 de dispăruţi în Filipine, în urma trecerii taifunului Nesat

23 de morţi şi 35 de dispăruţi în Filipine, în urma trecerii taifunului Nesat

de Mediafax    |    28 Sep 2011   •   16:16
23 de morţi şi 35 de dispăruţi în Filipine, în urma trecerii taifunului Nesat

Cel putin 23 de persoane au fost ucise, iar alte 35 au fost date disparute, dupa ce taifunul Nesat a atins marti teritoriul statului Filipine, inundand o parte a insulei sale principale, potrivit unui bilant provizoriu comunicat miercuri seara de catre autoritati, relateaza AFP, citat de Mediafax

Un bilant precedent anunta 18 morti si 35 de disparuti.

Nesat a atins marti coastele de nord-est ale Insulei Lucon, cea mai importanta insula din arhipelag, pe care locuiesc mai mult de jumatate dintre cei 90 de milioane de filipinezi. Rafale de vant, cu o intensitate de aproximativ 170 de kilometri pe ora, si precipitatiile puternice au cauzat pagube importante.

Milioane de persoane au ramas fara electricitate, mai ales la Manila, unde alimentarea cu energie electrica nu era restabilita in intregime miercuri seara.

De asemenea, cartiere ale capitalei au fost acoperite de apa, care a atins un nivel de 1,5 metri, iar salvatorii actionau pentru a oferi asistenta locuitorilor refugiati pe acoperisiurile caselor.
Nordul insulei a fost cel mai afectat de intemperii, in provincia Bulacan si provinciile vecine acesteia inregistrandu-se peste 70.000 de persoane sinistrate. Au fost deschise diguri pentru a reduce nivelul apelor din baraje, care riscau sa cedeze.

"Incercam sa restabilim serviciile de electricitate si telecomunicatii astazi si sa repunem in stare (de functionare) cele 61 de retele rutiere de pe Insula Lucon, afectate de alunecari de teren si inundatii", a declarat Benito Ramos, directorul Biroului Apararii Civile.

La Manila, ploile violente au provocat inundarea Ambasadei Statelor Unite, unui hotel Sofitel de cinci stele si unui spital din cartierul istoric, in apropiere de golf.

Scolile si institutiile guvernamentale din Manila si din imprejurimi au fost inchise, iar zeci de zboruri interne si internationale de pe aeroportul din Manila au fost anulate.
Taifunul Nesat se indrepta miercuri spre Marea Chinei meridionale.
Insa o alta furtuna tropicala se forma in nordul Pacificului si poate atinge tara pana la sfarsitul saptamanii, au avertizat Serviciile Meterorologice Nationale filipineze.
Tara este afectata anual de aproximativ 20 de taifunuri.

×
Subiecte în articol: filipine morti manila taifun nesat lucon