x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 25 de milioane de dolari, recompensa pentru informatorul care a făcut posibilă anihilarea liderului SI

25 de milioane de dolari, recompensa pentru informatorul care a făcut posibilă anihilarea liderului SI

30 Oct 2019   •   21:30
25 de milioane de dolari, recompensa pentru informatorul care a făcut posibilă anihilarea liderului SI

Un fost responsabil al grupării Stat Islamic (SI), care a furnizat informaţii ce au condus la Abu Bakr al-Baghdadi (foto), mort, la sfârşitul săptămânii trecute, după o operaţiune a forţelor speciale americane, ar trebui să primească întreaga sau o parte din recompensa de 25 milioane de dolari promisă oricui ar fi oferit informaţii cruciale despre liderul SI, scrie „The Washington Post” în ediţia de miercuri, preluată de AFP.

Potrivit cotidianului, informatorul fusese un responsabil de rang înalt al SI, însărcinat mai ales cu organizarea deplasărilor în Siria ale celui mai căutat om de pe planetă, supranumit „fantoma”.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în cursul unei operaţiuni a forţelor speciale americane la Barisha, un sat din nord-vestul Siriei, în apropierea graniţei cu Turcia, Abu Bakr al-Baghdadi, încolţit într-un tunel al casei unde se ascundea, a detonat explozibilii pe care îi avea asupra sa, omorându-i şi pe cei trei copii care se aflau acolo.

Potrivit cotidianului citat, informatorul, care a fost prezent la operaţiune, a fost scos din regiune două zile mai târziu, împreună cu familia sa.

SUA oferiseră o recompensă de până la 25 milioane de dolari pentru informaţii despre „califul” autoproclamat al SI.

„Sursa” le-a furnizat americanilor o descriere detaliată a ascunzătorii lui al-Baghdadi: dispunerea încăperilor, tunelurile secrete şi chiar numărul gărzilor.

Informatorul, care s-a întors împotriva SI după ce un membru al familiei sale a fost ucis de gruparea jihadistă, conform unui responsabil citat de „The Washington Post”, intrase în contact cu kurzii, care l-au predat ulterior americanilor.

AGERPRES

×