x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 30 decembrie 2011, ziua care nu a existat în calendar în Samoa şi Tokelau (VIDEO)

30 decembrie 2011, ziua care nu a existat în calendar în Samoa şi Tokelau (VIDEO)

30 Dec 2011   •   17:17
30 decembrie 2011, ziua care nu a existat în calendar în Samoa şi Tokelau (VIDEO)

Sfarsitul de saptamana a sosit mai devreme cu o zi pentru locuitorii din Samoa si Tokelau, state polineziene raspandite in Oceanul Pacific intr-o puzdere de insule si atoli.

In urma unei conventii internationale in noaptea de joi spre vineri, ceasurile localnicilor s-au mutat inainte cu 24 de ore, modificand Linia de schimbare a datei (linia imaginara care separa doua zile calendaristice consecutive) si aliniind ora locala cu cea a principalilor parteneri comerciali din regiune.

In felul acesta, ziua de 30 decembrie 2011 nu a mai existat, deoarece dupa ora 23:59 din ziua de 29 decembrie 2011, ora oficiala in Samoa si Tokelau a devenit 00:00 in ziua de 31 decembrie 2011.
In acest mod s-a revenit la situatia existenta cu 119 ani in urma, cand comerciantii americani au convins autoritatile din Samoa sa isi alinieze fusul orar la cel pe care se situa Samoa Americana, pentru a facilita comertul acestora cu California.

Evenimentul a fost primit cu entuziasm in capitala arhipelagului samoan, Apia, unde locuitorii s-au strans in piata centrala a orasului, trecerea la noua ora fiind insotita de aplauze, ovatii si claxoane.
Scapati de corvoada de a munci duminica, inevitabila pana acum, pentru faptul ca in Australia si Noua Zeelanda, principalii parteneri comerciali, coincidea cu ziua de luni, samoanii au primit si o alta veste buna, guvernul anuntand ca ziua care nu a existat in calendar va fi totusi platita. (C.S)

×
Subiecte în articol: samoa schimbarea datei