x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 300 de morţi în revoluţia tunisiană.

300 de morţi în revoluţia tunisiană.

de Marina Constantinoiu    |    22 Mai 2011   •   13:34
300 de morţi în revoluţia tunisiană.

Aproximativ 300 de persoane au fost ucise in revolutia tunisiana, a anuntat sambata un expert ONU, la Tunis, unde o militanta in domeniul drepturilor omului a acuzat Guvernul de continuarea aplicarii torturii dupa indepartarea regimului lui Zine El Abidine Ben Ali, la 14 ianuarie, relateaza AFP.

Aproximativ 300 de tunisieni au fost ucisi, iar alti 700 au fost raniti, intre 17 decembrie, cand a inceput revolta contra regimului lui Zine El Abidine Ben Ali, si 14 ianuarie, ziua indepartarii sale de la putere, a anuntat sambata raportorul special al ONU impotriva torturii, Juan Mendez, citand date guvernamentale. Ultimul bilant comunicat de autoritati, la jumatatea lui februarie, era de 234 de persoane, fara sa mentioneze numarul ranitilor. In plus, Mendez a pledat pentru "investigatii complete" si reforme cu scopul preveniri torturii in Tunisia.

O cunoscuta militanta tunisiana in domeniul apararii drepturilor omului, Radhia Nasraoui, a acuzat Guvernul de continuarea torturii. "Am inregistrat marturii ale detinutilor care au fost torturati dupa revolutie, iar unii au fost chiar si violati", a declarat ea, precizand ca, inclusiv copii cu varste de 14 si 15 ani, care au participat la manifestatii pasnice, au fost torturati. "Cred ca nu exista o vointa politica pentru oprirea ferma a acestor practici salbatice. Avem impresia ca politia a dat unda verde pentru aplicarea torturii", a adaugat Radhia Nasraoui, presedinta unei organizatii din Tunisia impotriva torturii.

Mendez a insistat asupra necesitatii unor "investigatii complete si hotarate a tututor cazurilor (violentelor), urmarirea autorilor, dar si acordarea de despagubiri victimelor, din partea serviciilor de reabilitare", intr-o conferinta de presa.

Aflat in vizita de lucru in Tunisia, de la 15 mai, Mendez a adaugat ca, pentru "prevenirea torturii, sunt necesare reforme constitutionale, legislative si administrative".



×
Subiecte în articol: tortura revolutie tunisia drepturile omului