x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 34 de ostatici au fost ucişi în bombardamentul armatei algeriene, susţin islamiştii. Armata algeriană a preluat controlul perimetrului

34 de ostatici au fost ucişi în bombardamentul armatei algeriene, susţin islamiştii. Armata algeriană a preluat controlul perimetrului

17 Ian 2013   •   15:49
34 de ostatici au fost ucişi în bombardamentul armatei algeriene, susţin islamiştii. Armata algeriană a preluat controlul perimetrului
Sursa foto: FRED TANNEAU/AFP
UPDATE 22:39 - Corespondenţii agenţiilor de presă internaţionale  anunţă că asaltul trupelor guvernamentale asupra staţiei de exploatare a gazelor, unde erau ţinuţi ostaticii, s-a încheiat.
Evoluţia dramatică a luării de ostatici din Algeria, in care sunt implicaţi şi cetăţeni britanici, l-a constrâns pe premierul Marii Britanii, David Cameron, să reporteze sine die un discurs-cheie privind modificarea relaţiilor ţării sale cu UE, prevăzut pentru miercuri la Amsterdam, in Olanda.
Biroul premierului a precizat că va anunţa la momentul oportun o nouă dată şi un nou loc in care urmează să fie rostit acest discurs. Acesta a mai fost amânat de câteva ori din vară până acum.
Cameron va rămâne in Marea Britanie, pentru a gestiona criza algeriană. Deja mass-media britanice vorbesc despre un număr mare de victime in rândul britanicilor.

UPDATE 17:38 - Potrivit agenţiei algeriene APS, care citează surse de la faţa locului, 600 de ostatici algerieni - muncitorii de la staţia de exploatare a gazelor - au fost eliberaţi ca urmare a atacului armatei asupra teroriştilor.

Potrivit site-ului francofon algerian "Tout sur l'Algérie", armata algeriană ar deţine în acest moment controlul pe tot perimetrul staţiei de exploatare a gazelor.

Rapoartele de la faţa locului rămân, însă, confuze, în privinţa numărului de victime rezultat în urma atacului armatei. Reuters a anunţat moartea a şase ostatici şi a opt terorişti, victime survenite după ce armata algeriană ar fi deschis focul asupra unui vehicul în care islamiştii încercau să fugă. Associated Press spune că 35 de ostatici şi 15 răpitori au fost ucişi în timpul atacului armatei.

.........

Mai mulţi ostatici – se pare că 34 – ar fi fost ucişi de armata algeriană în cursul atacului lansat asupra exploatării petroliere din Algeria unde au fost luaţi ostatici circa 40 de cetăţeni occidentali în cursul zilei de miercuri.

Informaţia a fost furnizată de un purtător de cuvânt islamist, citat de agenţia mauritaniană online ANI, preluată de agenţiile de presă internaţionale. Purtătorul de cuvânt vorbeşte şi despre moartea altor 15 persoane în urma acestui atac.

Potrivit purtătorului de cuvânt, care a afirmat pentru ANI că se află chiar în zona exploatării petroliere, răpitorii încercau să transporte o parte dintre ostatici către un loc mai sigur, la bordul unor vehicule, când armata algeriană a intervenit pe cale aeriană, “ucigând în acelaşi timp ostatici şi răpitori”.



×
Subiecte în articol: ostatici morti algeria islamisti