x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 5 milioane de euro, prejudiciu Le Pen

5 milioane de euro, prejudiciu Le Pen

28 Apr 2017   •   13:10
5 milioane de euro, prejudiciu Le Pen
Sursa foto: IAN LANGSDON/EPA

Parlamentul European estimează la aproape cinci milioane de euro potențialul său prejudiciu în scandalul privind angajarea fictivă a asistenților eurodeputaților Frontului Național (/FN/extrema dreaptă), al cărui lider este Marine Le Pen, în perioada 2012-2017, relatează AFP.

Această estimare, 4.978.122 de euro la 21 aprilie, este o „actualizare”, după descoperirea unor „elemente noi” în dosar în ultimele luni și poate încă să evolueze, scrie, într-o notă adresată judecătorilor de instrucție, avocatul Parlamentului European, Patrick Maisonneuve, a precizat una din surse. Contactat de AFP, avocatul a confirmat această informație. O estimare precedentă a parlamentului, făcută în septembrie 2015, evalua acest prejudiciu potențial la 1,9 milioane de euro. La sfârșitul lunii ianuarie, Parlamentul European îi somase pe Marine Le Pen și Frontul Național să ramburseze 340.000 de euro, plătiți ca salarii asistenților unor europarlamentari ai FN, suspectați că au profitat de angajări fictive. În nota transmisă în această săptămână, 17 deputați europeni ai Frontului Național sunt vizați — uneori pentru mai mulți asistenți — între care și candidata la prezidențiale a partidului de extremă dreaptă, Marine Le Pen, ajunsă în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța. „Constat că aceste încălcări ale secretului instrucției urmează o sincronizare perfectă", a reacționat avocatul liderei FN, Rodolphe Bosselut, fără să facă alte comentarii. Parlamentul European a lansat deja proceduri de recuperare pentru un total de 1,1 milion de euro privind șase eurodeputați, între care Marine Le Pen.

Parlamentul European estimează la aproape cinci milioane de euro potențialul său prejudiciu în scandalul legat de Frontul Național din Franța.

„În prezent, se duce o luptă politică împotriva mea” Marine Le Pen

 

În ancheta instruită la Paris, judecătorii caută să stabilească dacă partidul a pus în aplicare un sistem pentru a-și remunera angajații permanenți sau unele cadre cu fonduri publice ale Parlamentului European, făcându-i să fie remunerați ca asistenți ai eurodeputaților săi.

Ei au audiat deja doi asistenți, între care șefa de cabinet al Marinei Le Pen la Frontul Național, Catherine Griset, pentru abuz de încredere. Judecătorii au cerut de asemenea Parlamentului European să ridice imunitatea Marinei Le Pen, care a refuzat să dea curs unei convocări în vederea posibilei sale audieri pentru abuz de încredere în 10 martie cu privire la salariile achitate șefei sale de cabinet.

Marine Le Pen neagă orice neregulă, denunțând o "luptă politică" împotriva ei.

×
Subiecte în articol: prejudiciu marine le pen franta