x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 500 de milioane de euro pentru reconstrucţia economică a Kosovo

500 de milioane de euro pentru reconstrucţia economică a Kosovo

de Veronica Micu    |    11 Iul 2008   •   00:00
500 de milioane de euro pentru reconstrucţia economică a Kosovo

11:55 • Comisia Europeană a anunţat astăzi, în deschiderea conferinţei internaţionale a donatorilor, că, pînă în 2011, va acorda 500 de milioane de euro pentru reconstrucţia economică a Kosovo.


Comisia Europeană a anunţat astăzi, în deschiderea conferinţei internaţionale a donatorilor, că, pînă în 2011, va acorda 500 de milioane de euro pentru reconstrucţia economică a Kosovo.


FONDURI. „Uniunea Europeană promite 500 de milioane de euro”, a anunţat comisarul pentru extindere Oli Rehn, în cursul unei conferinţe organizată la cinci luni după independenţa Kosovo, proclamată în 17 februarie. Donaţia anunţată nu cuprinde, în realitate, decît o sumă nouă de 100 de milioane de euro, a precizat o sursă din CE. Aproximativ 350 de milioane de euro sunt fonduri de preaderare la UE, care oricum urmau să fie acordate în perioada 2008 - 2011, iar alte 50 de milioane de euro sunt fonduri pentru asistenţă macroeconomică promise deja. Au mai fost adăugate aproximativ 100 de milioane de euro pentru asistenţă macroeconomică. Rehn a reafirmat că speră să strîngă „un miliard de euro” pentru a finanţa parţial programul de dezvoltare social-economică pe trei ani (2009 - 2011) elaborat de Kosovo. Programul va fi acoperit parţial din bugetul noului stat Kosovo, dar este nevoie de încă 1,4 miliarde de euro pentru a fi pus în aplicare. „Fondurile promise urmează să fie orientate spre educaţia copiilor, dezvoltarea instituţiilor din Kosovo, consolidarea democraţiei şi statului de drept, buna guvernare într-o societate multietnică şi crearea unui mediu favorabil” pentru investiţii, a explicat comisarul pentru extindere. Acestea sunt elementele „cheie pentru pacea şi stabilitatea, prosperitatea şi bunăstarea atât a Kosovo, cât şi a întregii regiuni”, a adăugat el. "Această reuniune importantă este o fereastră către viitorul nostru. Suntem plini de speranţă şi de mândrie şi nu vă vom dezamăgi", a dat asigurări, la rîndul său, premierul kosovoar Hashim Thaci.


CEA MAI SĂRACĂ. Statele Unite au anunţat ieri că vor acorda peste 400 de milioane de dolari (250 de milioane de euro) pentru perioada 2008 - 2011. Kosovo este una dintre cele mai sărace regiuni din Europa, cu un venit anual pe cap de locuitor de 1.774 de euro şi cu o rată a şomajului de 40%. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, aproximativ 37% din populaţia de două milioane de locuitori trăieşte sub pragul sărăciei, cu mai puţin de 1,5 euro pe zi. După o campanie de bombardamente NATO care a pus capăt războiului din 1998 - 1999, dintre forţele sîrbe şi separatiştii albanezi din Kosovo, donaţiile pentru această regiune s-au ridicat deja la 3,5 miliarde de euro, potrivit lui Rehn.

×
Subiecte în articol: externe kosovo milioane