x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 730.000 de mii de euro, pensie pentru preşedintele Societe Generale

730.000 de mii de euro, pensie pentru preşedintele Societe Generale

31 Mar 2009   •   00:00

Societe Generale a anunţat că preşedintele băncii, Daniel Bouton, va beneficia de o pensie în valoare de 730.000 euro (965.000 dolari) pe an după retragerea sa din activitate! Salarizarea directorilor a devenit o problemă delicată în Franţa, după o serie de dezvăluiri referitoare la bonusurile acordate conducătorilor instituţiilor care au înregistrat pierderi.



Premierul francez Francois Fillon a condamnat luni acordarea opţiunilor de cumpărare de acţiuni şi a cerut limitarea bonusurilor primite de directorii companiilor care au apelat la ajutorul financiar al statului francez, ca răspuns la protestele publice. Într-o declaraţie dată publicităţii marţi, arată Agerpres, Societe Generale a anunţat că pensia pe care o va primi Bouton reprezintă 58 la sută din ultimul său salariu ca director general al băncii. Directorii Societe Generale au decis săptămâna trecută să renunţe la opţiunea de cumpărare de acţiuni (stock options), după ce preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a avertizat că aceste câştiguri suplimentare sunt "inacceptabile", ţinând cont de ajutorul de stat de care a beneficiat banca.

Patru directori importanţi ai SocGen, inclusiv directorul general Frederic Oudea, au primit fiecare zeci de mii de stock options săptămâna trecută, dar, vineri, au decis să nu-şi exercite opţiunea de cumpărare în perioada în care Societe Generale beneficiază de un ajutor din fondurile de stat. Din cauza discuţiilor generate de acordarea opţiunii de cumpărare de acţiuni, directorii băncii franceze au anunţat, într-o scrisoare adresată conducerii SocGen, că renunţă complet la aceste bonusuri "pentru a opri controversele, am decis să renunţăm la aceste opţiuni de cumpărare de acţiuni şi am informat conducerea băncii", se arată în scrisoare. Vorbind la o zi după ce un milioane de oameni au ieşit în stradă pentru a cere statului creşterea salariului minim, Sarcozy a declarat că este "inacceptabil" pentru directorii unei firme ajutate de stat să primească bonusuri şi opţiuni de cumpărare de acţiuni. Preşedintele s-a referit clar la Societe Generale, care a primit de la stat credite de 1,7 miliarde de euro pentru a depăşi criza financiară.

La începutul acestui an, marile grupuri bancare franceze (BNP Paribas, Credit Agricole SA şi Societe Generale SA), care au beneficiat de ajutoare de 10,5 miliarde de euro din partea guvernului francez pentru a face faţă crizei, au anunţat că directorii au renunţat la bonsurile lor, care diferă însă de opţiunile cu acţiuni (un mecanism care permite salariaţilor unei companii să achziţioneze acţiuni la preţuri preferenţiale).

Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din zona euro. Cu peste 150.000 de angajaţi în întreaga lume, grupul îşi desfăşoară activitatea în jurul a trei mari activităţi - banca de retail şi serviciile financiare, gestiunea de active şi serviciile pentru investitori. Grupul Societe Generale este a 11 banca europeană şi a şasea bancă din zona euro. În România, BRD - Groupe Societe Generale este a doua bancă din România, cu active de peste 12 miliarde euro


×