x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 75 de ani de la primul atac nuclear

75 de ani de la primul atac nuclear

07 Aug 2020   •   18:30
75 de ani de la primul atac nuclear
Sursa foto: DAI KUROKAWA/EPA

Japonia a comemorat, ieri, primul atac nuclear din istorie, care a avut loc în urmă cu 75 de ani, la 6 august 1945, la Hiroshima. În contextul pandemiei de coronavirus, participarea la ceremonia de comemorare a fost limitată, a informat France Presse.

 

Supravieţuitori ai bombei atomice, descendenţi ai victimelor, premierul japonez, Shinzo Abe, şi câţiva reprezentanţi oficiali străini au participat la principala ceremonie de comemorare, la începutul dimineţii, la Hiroshima. Cei mai mulți dintre ei au purtat măşti. Marele public nu a fost invitat la eveniment, din cauza COVID-19, şi a urmărit ceremonia online. Alte evenimente au fost complet anulate, inclusiv ceremonia lumânărilor plutitoare de la Hiroshima, de la căderea nopţii, în fiecare 6 august, în memoria victimelor. O rugăciune tăcută a avut loc la ora locală 8.15 (miercuri 23.15 GMT), marcând momentul exact când bomba atomică a explodat pe cerul Hiroshimei în urmă cu 75 de ani. Bomba „Little Boy”, lansată de SUA, a provocat circa 140.000 de morţi la Hiroshima. Multe victime au fost ucise pe loc, iar multe au murit din cauza rănilor sau a radiaţiilor în săptămânile şi lunile care au urmat. Trei zile mai târziu, o a doua bombă atomică americană a fost lansată la Nagasaki, provocând încă 74.000 de morţi. Aceste două bombe de o putere distructivă fără precedent la acea vreme au îngenuncheat Japonia: pe 15 august 1945, împăratul Hirohito a anunţat capitularea în faţa Aliaţilor, marcând astfel sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Istoricii continuă să dezbată dacă nu cumva atacul nuclear a salvat mai multe vieţi, prin grăbirea sfârşitului războiului.

 

×