x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 80.000 de dolari pe an la Google

80.000 de dolari pe an la Google

20 Iul 2004   •   00:00

ROMANII IN LUME

Catalin Francu este unul dintre informaticienii de succes ai Romaniei. Lucreaza pentru Google, dar vrea inapoi in Romania. Ca profesor de informatica la un liceu romanesc s-a simtit cel mai bine. Nu crede in destinul "negru" al romanilor. Acesta poate fi schimbat.
COSTIN ANGHEL

Catalin Francu traieste in Statele Unite de cinci ani si, deja, unele dintre invataturile pe care le credea inatacabile sunt zdruncinate din temelii. Nu mai poate intelege fatalismul si compatimirea de sine care, crede el, ne caracterizeaza ca popor. Considera ca defetismul ne impiedica sa actionam pentru schimbarea in bine a lucrurilor.

Romanul de la Google, Catalin Francu, s-a nascut in 1978 in Bucuresti. A absolvit in 1996 Liceul de Informatica din Bucuresti, actualmente Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu". La liceu a fost sef de promotie. In clasa a XII-a a participat la Olimpiada Internationala de Informatica, unde a castigat o medalie de argint. Inceputul sau in informatica se leaga de Palatul National al Copiilor, aici a invatat meserie. Noul site al sectiei de informatica de la Palat, www.contaminare.ro, i se pare ideal pentru pustii romani dornici sa invete.

DRUMUL SPRE GOOGLE. Din 1996 in 1999, Francu a fost student la Facultatea de Automatica a Universitatii Politehnice din Bucuresti. "Acolo am fost un student mediocru, cam de nota 8, si in trei ani am adunat cinci restante", spune el. In 1999 a fost acceptat la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Aici s-a transferat pentru inca doi ani de facultate si unul de master in informatica (Computer Science). In aceasta perioada a participat de doua ori la finala concursului ACM, un concurs de programare prestigios, pe echipe, echivalentul olimpiadelor de informatica din liceu, la nivelul facultatii. In Romania nu a lucrat foarte mult, a plecat la 21 de ani. Un an a lucrat totusi profesor de informatica, la Tudor Vianu. "Cred ca aceasta a fost cea mai frumoasa slujba din cate am avut", isi aminteste Catalin. Inaintea ultimului an de la MIT si-a luat o slujba de vara ("internship") la Google. "Am fost norocos pentru ca am trecut de interviu; Google este o companie foarte exigenta la interviuri", afirma Catalin. La sfarsitul verii s-a intors la scoala, iar dupa terminarea masterului a reluat interviul. A fost angajat permanent. Lucreaza la Google din 2002. Compania a fost fondata in 1998. Studentii Larry Page si Sergey Brin au fost initiatorii companiei. Partenerii actionari ai companiei includ Kleiner Perkins Caufield&Byers si Sequoia Capital. Google isi ofera serviciile prin site-ul public propriu, www.google.com.

PRIVATE LIFE. "In Silicon Valley, salariul mediu al unui inginer cu master este cam de 80.000 de dolari pe an si eu nu sunt departe de medie", spune Francu. In Romania castiga cam 2.500 de dolari pe an. In Romania nu facea decat lucruri care ii placeau si care erau platite prost. Slujba de profesor este un exemplu concludent. Locuieste in San Francisco, impreuna cu sotia sa, Daria. Fratele sau si sotia lui stau la cateva cladiri de Catalin. Petrec cam 10 ore pe zi la serviciu. Condusul pana la job dureaza si el cam o ora dus si una intors, fiindca Mountain View, orasul unde isi are Google sediul, este la circa 50 km sud de San Francisco. In week-end-uri se intalnesc, de multe ori, toti patru, uneori si cu alti prieteni pe care ii au in zona. Majoritatea acestora sunt romani. Pentru recreere, romanii din zona organizeaza petreceri sau picnicuri, fiecare la randul sau. Zilele de concediu sunt putine si, de obicei, Catalin si sotia sa, Daria, vin in Romania.

UNCA LA GOOGLE. La compania americana, Catalin lucreaza la diferite proiecte interne, pe care compania le foloseste pentru a-si organiza informatia. "Patru miliarde de documente indexate este un numar mare si complexitatea sistemului este uriasa. Nu multi oameni inteleg sistemul in ansamblul lui, si atunci fluxul datelor prin sistem devine greu de urmarit. Adesea, un inginer trebuie sa isi petreaca minute bune conectandu-se la diferite servere, citind "jurnale" scrise de respectivele servere, cautand in bazele noastre de date, pentru a raspunde la intrebari simple ca "De ce nu indexeaza Google pagina aceasta?"", povesteste Catalin.

IDEI… GANDURI. "Ne uitam mereu cu admiratie in curtea tarilor mai bogate, ignorand toate partile bune ale traiului in Romania", afirma Francu. El isi doreste sa ajunga inapoi, in Romania. Regreta ca are prea putin timp liber, ca nu are timp de proiectele personale. Ar vrea sa contribuie cu programe la comunitatea de software liber (http://www.gnu.org/) sau sa predea informatica intr-un liceu. Isi doreste sa atinga un grad de independenta financiara ridicat, altfel nu vede cum isi poate indeplini visele fara sa moara de foame.

"Traind in strainatate am invatat sa apreciem lucruri pe care inainte le luam de-a gata si le treceam cu vederea, cum ar fi muzica si literatura romaneasca, mancarea sau apropierea de vecini", spune Catalin.
×
Subiecte în articol: diaspora google catalin informatica