x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Negustorul mortii" protejat de SUA

„Negustorul mortii" protejat de SUA

18 Mai 2004   •   00:00
„Negustorul mortii" protejat de SUA

Washingtonul vrea cu orice pret sa-l protejeze pe notoriul traficant rus de arme, Victor Bout, despre care s-a scris ca ar fi luat arme si din Romania pentru reteaua Al-Qaeda si caruia Natiunile Unite vor sa-i inghete conturile.

LAVINIA TUDORAN

Americanii fac presiuni pentru ca fostul ofiter KGB Victor Bout, implicat in numeroase afaceri cu trafic de arme si diamante, sa nu fie sanctionat de Organizatia Natiunilor Unite (ONU). Dezvaluirea a fost facuta de cotidianul britanic Financial Times, care a scris de mai multe ori despre afacerile necurate ale lui Bout. De ce vrea Washingtonul sa-l protejeze pe traficantul rus? Diplomati din Occident citati de ziarul britanic sustin ca Bout colaboreaza fructuos cu armata americana. O companie de transport aerian a rusului, care are interdictie sa efectueze zboruri, este implicata in aprovizionarea fortelor americane din Irak. Un fost demnitar ONU isi aminteste ca in urma cu o luna o sursa de incredere i-a comunicat ca fortele americane „utilizeaza avioanele lui Bout in scop logistic". Mai mult, se pare ca SUA se ingrijesc indeaproape de buna functionare a avioanelor lui Bout.

TRAFIC IN AFRICA. La initiativa Frantei, ONU planuieste aprobarea unei liste cu persoane ale caror conturi sa fie inghetate din cauza legaturilor lor cu regimul lui Charles Taylor, liderul liberian indepartat anul trecut de la putere si acuzat de crime de razboi si crime impotriva umanitatii. De pe aceasta lista nu ar trebui sa lipseasca Victor Bout, pe care britanicii l-au denumit „negustorul mortii" pentru rolul sau esential in aprovizionarea cu arme a fortelor rebele si a unor guverne din zonele de conflict ale Africii, inclusiv Liberia. Dar SUA si Marea Britanie fac presiuni in favoarea lui Bout. Initial, Londra a inclus pe lista si numele traficantului. Insa, dupa ce americanii le-au spus colegilor britanici ca il „folosesc pe Bout in Irak", acestia au schimbat foaia.

PATRU PASAPOARTE. Victor Anatolievici Bout are 37 de ani si s-a nascut in Tadjikistan. A lucrat in aviatia sovietica si, potrivit presei straine, a lucrat si pentru KGB. La mijlocul anilor ’90 a infiintat compania de transport aerian Air Cess. Avioanele sale au transportat arme in special in Africa, dar exista rapoarte conform carora Bout a facut tranzactii si cu temuta retea Al-Qaeda, a sauditului Ossama ben Laden. Acum, rusul traieste in Emiratele Arabe Unite si are nu mai putin de patru pasapoarte cu care calatoreste prin lume. Bineinteles, nu recunoaste nici una dintre acuzatiile care i se aduc.

Arme romanesti pentru Al-Qaeda?

In februarie, acum doi ani, prestigiosul cotidian Washington Post dezvaluia ca Romania se afla in centrul scandalului international privind traficul de arme catre reteaua Al-Qaeda si regimul taliban din Afganistan. Supervizorul operatiunilor de traficare a armelor romanesti, dar si bulgare era bineinteles Victor Bout. Autoritatile de la Bucuresti au negat cu vehementa ca Romania ar fi implicata in astfel de transferuri. Insa presa romana a investigat cazul si a descoperit ca avioanele rusului au poposit nu o data in Romania, unde au incarcat armament. Este vorba in special despre pistoalele mitraliera AK-47. Transporturile nu au ajuns numai la talibani si la teroristii Al-Qaeda, ci si in zonele de conflict de pe continentul african.

×
Subiecte în articol: externe bout