x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A ERUPT unul dintre cei mai activi vulcani filipinezi. Cinci persoane au murit, iar şapte au fost rănite (VIDEO)

A ERUPT unul dintre cei mai activi vulcani filipinezi. Cinci persoane au murit, iar şapte au fost rănite (VIDEO)

07 Mai 2013   •   09:14
A ERUPT unul dintre cei mai activi vulcani filipinezi. Cinci persoane au murit, iar şapte au fost rănite (VIDEO)

Unul din cei mai activi vulcani din arhipelagul filipinez a erupt marţi, aruncând o coloană uriaşă de cenuşă spre cer, în timp ce localnici şi turişti se aflau pe versanţii săi, au indicat autorităţile locale, potrivit cărora cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa, dar un bilanţ exact al victimelor nu este încă disponibil, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Aproximativ 20 de ghizi şi turişti, inclusiv cetăţeni străini se aflau pe versanţii muntelui Mayon în momentul în care acesta a intrat în erupţie, a indicat Eduardo del Rosario, directorul Consiliului de gestionare a dezastrelor.

"Potrivit celor mai recente informaţii, cinci persoane au murit şi alte şapte au fost rănite. Nu cunoaştem identitatea celor care au murit sau a celor răniţi şi nu este clar dacă aceştia sunt filipinezi sau străini", a afirmat acesta, adăugând că la nivel oficial numărul victimelor nu a fost confirmat încă.

Marti Calleja, un operator de turism local, a declarat că agenţia sa încearcă să salveze cinci turişti străini care au urcat pe vulcan cu unul din ghizii săi, cu puţin timp înainte de erupţie. 'Plouă cu pietre ca în iad. S-a întâmplat dintr-o dată, fără niciun fel de avertisment', a afirmat acesta într-o declaraţie pentru AFP.

Grupul de turişti se afla la numai 500 de metri craterul vulcanului, când acesta a intrat în erupţie, a mai adăugat el.

Seismologul-şef al ţării, Renato Solidum, a estimat că nu se impune evacuarea persoanelor care trăiesc în jurul muntelui Mayon, estimând erupţia ca fiind de intensitate 'mică', cauzată ' de o acumulare de aburi'.

Vulcanul a aruncat către cer o coloană de cenuşă la o altitudine de 500 de metri, au indicat martori.

Muntele Mayon, considerat un stratovulcan perfect, a erupt de 48 de ori în decursul ultimilor 400 de ani. Cea mai puternică erupţie datează din 1814, când 1.200 de persoane şi-au găsit sfârşitul sub lava sa incandescentă.

În decembrie 2009, zeci de mii de oameni şi-au părăsit temporar locuinţele, când vulcanul a aruncat cenuşă şi lavă.

×
Subiecte în articol: vulcan filipine eruptie cenusa lava