x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A făcut librărie pentru români

A făcut librărie pentru români

de Elena Boholt    |    12 Ian 2008   •   00:00
A făcut librărie pentru români
Sursa foto: Gabi Boholţ/

Un spaniol a înfiinţat singura librărie românească din Castellon, localitatea în care locuiesc zeci de mii de români. Iniţiativa a fost premiată, dar afacerea nu e prea grozavă, pentru că românii nu se îngrămădesc să cumpere cărţi.

Un spaniol a înfiinţat singura librărie românească din Castellon, localitatea în care locuiesc zeci de mii de români. Iniţiativa a fost premiată, dar afacerea nu e prea grozavă, pentru că românii nu se îngrămădesc să cumpere cărţi.

Un inginer spaniol a câştigat anul trecut premiul pentru Proiectul anului 2007, cu o librărie românească deschisă în Castellon de la Plana. Jose Antonio Horta Albertos, în vârstă de 56 de ani, a înfiinţat singura librărie româ­nească din Castellon, Easy Art.Ro. Aici lucrează Adelina Gherman, o timişoareancă în vârstă de 30 de ani, care este ca formaţie profesoară de limba română. De fapt, pasiunea pentru limbi străine şi pentru comunicare l-a făcut pe inginerul spaniol să o cunoască pe tânăra profesoară româncă.

 

PROFESOARA. În urmă cu trei ani, inginerul spaniol dorea să înveţe mai bine limba română şi i-a fost recomandată profesoara Adelina Gherman. “Jose Antonio Horta Albertos avea cunoştinţele de bază ale limbii române, însă dorea să înveţe gramatica şi să ştie mai multe despre literatura noastră. El a citit autori precum Eminescu, Sadoveanu, Rebreanu, Pleşu şi Paleologu. Dar cărţile de lite­ratură română, aici, în Spania, erau foarte puţine şi, atunci, ne-am gândit împreună că lipseşte o librărie românească. Însă Easy Art.Ro a fost deschisă abia la 5 de­cembrie 2006”, ne-a povestit Adelina Gherman.

 

DESPRE CONSTANŢA. “În urmă cu trei ani am început să studiez limba română de curiozitate. Cunoşteam multe persoane din cadrul Asociaţiei Românilor din Castellon şi am vrut să aflu mai multe despre România şi limba română. Întâmplător, în acea perioadă am citit Ovidiu şi eram foarte tulburat de viaţa acestuia. Din roman am aflat că ultimii ani din viaţă acesta şi i-a trăit în exil, în Constanţa. Atunci am şi fost pentru prima oară în România, ca să mă întâlnesc cu trecutul nostru comun... Iar Constanţa a fost un loc care m-a uimit. Am văzut statuia lui Ovidiu, am făcut multe poze, totul a fost ca un vis”, a povestit Jose Antonio Horta Albertos despre prima sa experienţă cu ţara noastră. A doua experienţă pozitivă pe care a avut-o în România, după cum ne-a declarat spaniolul, a fost trăită în Moldova. Mănăstirile din localităţi precum Piatra-Neamţ sau Suceviţa i se par unice. În Spania, Jose Antonio Horta Albertos spune că nu există aşa ceva. Apoi a vizitat aproape toate cele mai importante localităţi din România.

După cum însăşi recunoaşte, este un spaniol care a îndrăgit România şi cultura acesteia. Însă este foarte dezamăgit că pasiunea sa pentru carte nu este împărtăşită de românii din Castellon...

 

NU ESTE APRECIATĂ DE PUBLIC. “Librăria pe care am deschis-o nu este apreciată de pu­blic, ci de oficialităţile locale şi de comunitatea culturală românească din Castellon”, a mărturisit in­gi­nerul spaniol.

De altfel, acesta a şi câştigat în 2006 un alt premiu cu Easy Art.Ro. Este vorba despre Premiul pentru activitatea culturală în cadrul comunităţii române din Castellon. Românii de aici cumpără foarte rar cărţi de la această librărie, de altfel, singurul loc din Castellon de unde se pot cumpăra cărţi în limba română.

 

CADOURI DE LA SPANIOLI.Culmea, în perioada Săr­bă­­torilor sunt mai mulţi spanioli care cumpără cărţi româneşti pentru a le face cadou prietenilor români. Şi pentru că vânzările sunt aproape inexistente, de o bună perioadă de timp, la Easy Art.Ro se aduc cărţi din România mai mult pe comandă. Iar în ultima perioadă, alături de cărţile ro­mâ­neşti, se află la vânzare şi câteva icoa­ne şi tablouri pictate de români sau obiecte artizanale.

Mai bine se vând icoanele, dar clienţii nu prea sunt români... Ultima icoană a fost cumpărată de o femeie din Mexic, care fusese în România şi vizitase câteva mă­năstiri, dar nu apucase să cumpere nici o icoană.

 

 

“În România, corupţia se vede...”

Când a fost întrebat ce părere are despre români, ca oameni, Jose Antonio Horta Albertos a spus că românii sunt prea individualişti şi că nu se ajută între ei. “Este o ţară cu o cultură fantastică, iar din punct de vedere turistic poate fi atractivă pentru toată Europa şi nu numai. Din păcate, turismul nu există în România. Din punct de vedere economic, românii sunt la pământ. Mentalităţile comuniste au rămas, iar capitalismul nu a fost înţeles. În România, corupţia se vede şi reprezintă o problemă. Nu înţeleg de ce nu se face nimic pentru milioanele de români care sunt nevoiţi să plece din ţară la muncă în străinătate şi îşi lasă copiii în România. Este o adevărată dramă. Sunt lucruri pe care le ştiu din presa română”, ne-a declarat inginerul spaniol.

Cu toate acestea, Jose Antonio Horta Albertos şi-a deschis un birou în Alba-Iulia şi acum are nişte proiecte în derulare în Târgovişte. Iar faptul că românii din Spania nu cumpără cărţi româneşti nu îl face să îşi piardă interesul pentru România şi limba română.

 

  • Elena Boholţ, Castellon – Spania

 

×