x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A fost Arafat otravit?

A fost Arafat otravit?

08 Noi 2004   •   00:00

EXTERNE
Ipoteza ca boala misterioasa a liderului palestinian Yasser Arafat este, de fapt, rezultatul unei operatiuni reusite a serviciilor israeliene de spionaj castiga tot mai multi sustinatori.
IRINA CRISTEA

CONFLICT. Maladia misterioasa a lui Yasser Arafat duce la acuzatii noi la adresa Israelului
Pe masura ce un verdict cu privire la boala lui Yasser Arafat intarzie, iar bursa zvonurilor in ceea ce-l priveste este in clocot, s-au inmultit vocile care sustin ca liderul palestinian ar fi fost otravit.

ANALIZE. Speculatiile se justifica prin numarul mare de necunoscute privind soarta lui Arafat. Inca de la internarea sa in spitalul militar Percy, din apropiere de Paris, medicii nu au reusit sa stabileasca de ce sufera faimosul pacient. In urma analizelor amanuntite, ei au reusit doar sa excluda cateva posibile afectiuni, cum ar fi leucemia sau cancerul, dar nu si sa stabileasca ce anume i-a provocat lui Arafat misterioasa maladie a sangelui, despre care personalul medical a pomenit chiar inainte de sosirea lui in Franta. "Ar putea fi vorba despre otrava, pentru ca medicii i-au facut verificari amanuntite si nu au gasit nimic", este de parere Ali Kazak, unul dintre oficialii palestinieni. Ipoteza este sustinuta si de medicul lui Arafat, iar in dezbatere s-a implicat chiar si o figura inedita, fostul presedinte al Nicaraguei, Daniel Ortega. Fostul lider a spus ca Arafat putea fi otravit de israelieni, care au recurs la aceasta metoda pentru a-l indeparta. Surse guvernamentale israeliene, citate de agentiile internationale de presa, resping insa acuzatiile, calificandu-le drept "prostii ridicole".

ROLUL SOTIEI. Ieri la pranz, starea de sanatate a lui Yasser Arafat era neschimbata, dupa cum anunta un comunicat al conducerii spitalului. Textul a fost, ca de fiecare data, aprobat in prealabil de sotia lui Arafat, Suha, care trage toate sforile cu privire la informatiile care razbat din spital. Potrivit AFP, Suha Arafat chiar a transmis ieri, printr-un intermediar, un mesaj misterios catre Autoritatea Nationala Palestiniana.

×
Subiecte în articol: externe arafat