x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A fost inaugurat Nord Stream. Gazul rusesc ajunge direct în Occident, “şuntând” Ucraina, Belarus şi Polonia

A fost inaugurat Nord Stream. Gazul rusesc ajunge direct în Occident, “şuntând” Ucraina, Belarus şi Polonia

06 Sep 2011   •   14:47
A fost inaugurat Nord Stream. Gazul rusesc ajunge direct în Occident, “şuntând” Ucraina, Belarus şi Polonia

Premierul rus, Vladimir Putin a inaugurat oficial Nord Stream, conducta de gaz care va alimenta Europa de Vest cu gaz rusesc, ocolind Ucraina, care nu va mai avea astfel statutul de tara de trazit, cel care permitea Kievului sa sisteze trecerea gazului dinspre Rusia catre Occdent. De asemenea, Nord Stream “sunteaza' si Belarusul si Polonia, alte doua tari de tranzit traditionale.

Potrivit Ria Novosti, Nord Stream, care va trece pe sub Marea Baltica, va face legatura intre Vyborg (un oras din nordul Rusiei, in apropierea granitei cu Finlanda) si Greifswald, pe litoralul german.

Nord Stream va pompa, incepand de luna viitoare, circa 27,5 miliarde de metri cub de gaze anual, beneficiarii fiind Germania, Marea Britanie, Olanda, Franta, Danemarca, dar si alte state din vestul si centrul Europei.

In actionariatul Nord Stream, un proiect care a costat 11 miliarde de dolari, rusii de la Gazprom detin pachetul majoritar, cu 51 la suta, nemtii de la E.ON Ruhrgas si BASF Wintershall Holding au cate 20%, iar olandezii de la Gasunie 9%.

Marti, la Vyborg, Putin nu a ratat prilejul de a arunca sageti catre Ucraina:'Kievul este un vechi si traditional partener pentru Rusia. Ca orice tara de tranzit, Ucraina era tentata sa beneficieze de acest statut. Ei bine, Ucraina nu mai are acest drept, astfel ca relatiile dintre noi vor deveni mult mai civilizate.'

In aceasta perioada, Ucraina incearca din rasputeri renegocierea contractului cu Rusia, referitor la livrarile de gaze, presedintele Viktor Yanukovich considerand ca intelegerea, incheiata in 2009, in mandatul Iuliei Timoschenko, suprataxeaza Kievul cu cel putin sase miliarde de dolari annual.

Saptamana trecuta, presedintele rus, Dmitry Medvedev a lasat sa se inteleaga ca Ucraina ar putea beneficia de discounturi consistente in cazul alaturarii la uniunea comerciala dintre Rusia, Belarus si Kazahstan.

In replica, premierul ucrainean Mykola Azarov a anuntat ca tara sa nu doreste discounturi, ci doar un tratament corect.

×
Subiecte în articol: Rusia gazprom gaze naturale occident