x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A inceput deja scandalul pe bugetul post-Brexit al UE

A inceput deja scandalul pe bugetul post-Brexit al UE

03 Mai 2018   •   07:19
A inceput deja scandalul pe bugetul post-Brexit al UE

Austria şi Olanda au respins propunerile privind viitorul cadru bugetar multianual al UE prezentate de Comisia Europeană, întrucât se prevede o creştere a contribuţiilor statelor membre pentru compensarea pierderilor financiare generate de Brexit. Franta a criticat criticat sugestiile bugetare formulate de Bruxellesului in legatura cu Politica Agricolă Comună (PAC), iar Polonia s-a suparat din cauza conditionarii fondurilor UE de respectarea statului de drept.

 

Propunerea Comisiei 'taxează excesiv statele contributoare nete, cum este Austria (...) Prin urmare, am respins propunerea în forma sa actuală', a anuntat cancelarul austriac Sebastian Kurz. 'Vom iniţia negocieri pentru a găsi o soluţie. Obiectivul nostru este ca Brexit-ul să determine UE să economisească mai mult şi să fie mai eficientă', a adaugat el.

O reacţie similară a venit şi din partea Olandei, care a descris ideile Comisiei drept 'inacceptabile', iar guvernul condus de Mark Rutte a declarat ca, in discutiile care vor urma, Olanda va pleda pentru 'un buget modern, în care costurile să fie împărţite echitabil'.

Pentru a compensa parţial pierderea de aproximativ 15 miliarde de euro generata anual de Brexit, Bruxelles a propus ca în bugetul UE pentru perioada 2021-2027 contribuţiile naţionale să crească la 1,11% din venitul naţional brut, de la 1,03% în prezent.

Guvernul francez a criticat, la randul lui, proiectul de buget al UE în ce priveşte Politica Agricolă Comună (PAC), ce include, între altele o reducere cu 5% a fondurilor alocate pentru perioada 2012-2027. "O asemenea taiere drastică, masivă şi lipsită de raţiune, este pur şi simplu de neconceput" şi Franţa "nu va putea accepta nicio scădere a subvenţiilor directe pentru agricultori", au avertizat oficiali de la Paris. Franţa este de departe cel mai mare beneficiar al PAC.

Nici Polonia nu este de acord cu varianta de buget avansata de Bruxelles, care, potrivit adjunctului ministrului de externe, Konrad Szymanski, nu asigură un echilibru între nevoile diferitelor state membre. Comisia Europeană a cerut condiţionarea accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept în propunerile privind cadrul bugetar multianual al UE pentru perioada 2021-2027.

'Drumul către un compromis deplin privind bugetul UE este încă foarte lung', a spus oficialul polonez. Comisia a evocat consolidarea legăturii dintre finanţarea UE şi statul de drept. 'Cu ajutorul noilor instrumente, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricţioneze accesul la finanţarea din partea UE în mod proporţional cu natura, gravitatea şi amploarea deficienţelor care afectează statul de drept", a explicat Executivului de la Bruxelles.

×