x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A început războiul

A început războiul

de Sînziana Stancu    |    09 Aug 2008   •   00:00
A început războiul
Sursa foto: Vano Shlamov/

ASEDIU ● Georgia a intrat cu trupe şi a încercuit capitala Osetiei de Sud
Ciocnirile sîngeroase din ultimele zile, dintre forţele georgiene şi rebelii autoproclamatei republici Osetia de Sud, prefigurau, ieri, începutul unui război.



ASEDIU ● Georgia a intrat cu trupe şi a încercuit capitala Osetiei de Sud
Ciocnirile sîngeroase din ultimele zile, dintre forţele georgiene şi rebelii autoproclamatei republici Osetia de Sud, prefigurau, ieri, începutul unui război.

Către miezul zilei de ieri, Georgia anunţa o încetare a focului de trei ore, între 11:00 şi 14:00, ora locală (17:00, ora României), pentru evacuarea civililor din capitala autoproclamatei republici Osetia de Sud, Ţhinvali. Ofensiva militară georgiană începuse de joi noaptea, cînd s-au dat lupte violente între rebelii osetini şi forţele georgiene, soldate cu moartea a 15 civili, potrivit AFP. Unul dintre reporterii de front ai agenţiei de ştiri franceze transmitea că, de pe teritoriul georgian, la numai 6 kilometri de Ţhinvali, văzuse două avioane care trăgeau în direcţia unor ţinte din capitala regională, însă nu a putut preciza dacă erau  avioane georgiene sau ruseşti. La rîndul său, Crucea Roşie internaţională ceruse deschiderea unui "culoar umanitar" în Osetia de Sud, pentru evacuarea răniţilor.

VOLUNTARI.
"Un asalt este în curs, au loc lupte în jurul capitalei Ţhinvali", pentru că "Guvernul georgian vrea să instaureze ordinea constituţională în zona de conflict", declarau oficialităţi de la Tbilisi. Tot de la Tbilisi, preşedintele ţării, Mihail Saakaşvili soma Rusia, pe care a acuzat-o că a atacat Georgia, să "înceteze bombardarea satelor georgiene" din regiune. La rîndul său, ambasadorul special rus la Ţhinvali, Iuri Popov, a afirmat că "pasul făcut de Georgia este absolut de neînţeles şi demonstrează că nu se poate avea încredere în liderii acestei ţări". După-amiază deja, Georgia anunţa că preluase controlul asupra capitalei osetine şi a 70% din teritoriul rebel.  
Aflat la Beijing, la deschiderea Jocurilor Olimpice, premierul rus, Vladimir Putin, care a avut o întrevedere cu cel american, George Bush, a promis că "va lua măsuri militare împotriva Georgiei", după ofensiva declanşată de Tbilisi, adăugînd că "sunt mulţi voluntari ruşi" care vor să meargă să lupte în Osetia de Sud, şi "sunt greu de oprit." Să o facă. La rîndul său, şeful de la Casa Albă, a afirmat că "nimeni nu are nevoie de război".

Osetia de Sud şi-a proclamat independenţa în 1992 şi aspiră să se alăture Federaţiei Ruse, alături de Osetia de Nord. Saakaşvili a promis însă că va prelua controlul asupra acestui teritoriu şi asupra Abhaziei.

În aprilie, Ţhinvali a refuzat un acord cu Tbilisi, de împărţire a puterii, vrînd deplină independenţă, iar la începutul acestei luni, georgienii au declanşat ciocnirile armate.

×
Subiecte în articol: externe osetia sud