x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A intrat în funcţiune a doua generaţie a Sistemul de Informaţii Schengen

A intrat în funcţiune a doua generaţie a Sistemul de Informaţii Schengen

09 Apr 2013   •   20:40

Comisia Europeană a anunţat că a fost pus în funcţiune Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II), menit să sporească securitatea şi să înlesnească libera circulaţie a persoanelor.

SIS II este un sistem IT extrem de avansat tehnologic, constituit din trei elemente: un sistem central, sistemele naţionale ale statelor din spaţiul Schengen şi o infrastructură de comunicaţii între sistemul central şi sistemele naţionale.

Sistemul SIS II facilitează schimbul de informaţii între autorităţile naţionale de control al frontierei, autorităţile vamale şi cele poliţieneşti cu privire la persoanele care este posibil să fi fost implicate în infracţiuni grave. Sistemul include, de asemenea, alerte cu privire la persoane dispărute, în special copii, precum şi informaţii despre anumite bunuri, de exemplu, bancnote, automobile, camionete, arme de foc şi documente de identitate care este posibil să fi fost furate, însuşite ilegal sau pierdute.

În condiţiile în care controalele la frontierele interne au fost abolite, SIS II îndeplineşte în continuare un rol crucial în facilitarea circulaţiei libere a persoanelor în spaţiul Schengen. SIS II este a doua generaţie a Sistemului de Informaţii Schengen, operaţional din 1995, ale cărui funcţionalităţi au fost acum îmbunătăţite, permiţând, de exemplu, introducerea de date biometrice (amprente digitale şi fotografii), lansarea de noi tipuri de alerte (în cazul furtului de aeronave, nave, containere, mijloace de plată) sau corelarea diferitelor alerte (de exemplu, corelarea unei alerte privind o persoană cu o alertă privind un vehicul). SIS II va include, de asemenea, copii ale mandatelor europene de arestare, care vor fi ataşate direct la alertele privind persoanele căutate în vederea arestării, predării sau extrădării, ceea ce va facilita şi va accelera luarea de măsuri în consecinţă de către autorităţile competente.

SIS II garantează o protecţie extrem de fiabilă a datelor. Accesul la SIS II este permis doar autorităţilor naţionale de control al frontierei, autorităţilor poliţieneşti, vamale, judiciare, precum şi organismelor responsabile de eliberarea vizelor şi de înmatricularea autovehiculelor. Orice persoană are drept de acces la datele care o privesc şi care sunt introduse în SIS II şi poate, de asemenea, solicita autorităţii naţionale competente să corecteze sau să şteargă datele sale cu caracter personal. De asemenea, orice persoană are dreptul de a introduce acţiuni în justiţie pentru a obţine accesul la date, precum şi corectarea sau ştergerea acestora sau pentru a obţine informaţii ori compensaţii ca urmare a unei alerte care o priveşte. Autorităţile naţionale de supraveghere şi Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor cooperează strâns între ele şi asigură supravegherea coordonată a SIS II.
   
Migrarea datelor din SIS I+ în SIS II va lua sfârşit după o perioadă de monitorizare intensă (de o lună), în timpul căreia SIS I+ şi SIS II vor continua să coexiste şi vor rămâne sincronizate.

De la 9 mai 2013, Agenţia IT (eu-LISA) va prelua responsabilitatea gestionării cotidiene a sistemului central.

×
Subiecte în articol: schengen