x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit Arafat!

A murit Arafat!

11 Noi 2004   •   00:00

ULTIMA ORA
Liderul palestinian, Yasser Arafat, a incetat din viata, in cursul noptii de miercuri spre joi, la ora 03:50 (ora Parisului). Decesul sau, anuntat acum oficial, intervine dupa o serie interminabila de zvonuri privind starea sanatatii sale si chiar moartea sa, care s-au succedat, incepand cu data de 29 octombrie, cand Arafat a fost internat la un spital militar din zona pariziana.
MARINA CONSTANTINOIU

Nici pana la aceasta ora nu se stie motivul oficial al decesului liderului palestinian, in tot acest interval fiind invocate, in functie de interese si imaginatie, ba otravirea, ba un cancer stomacal, ba tulburari digestive, agravarea unei gripe sau chiar tulburari - a caror natura nu a fost precizata - ale circulatiei sangelui.

Secretarul Presedintiei palestiniene, Tayeb Abdelrahim, a precizat că funeraliile lui Arafat vor avea loc maine la Cairo, iar inhumarea se va desfăsura in aceeasi zi la Ramallah, in Cisiordania. In teritoriile palestiniene, televiziunea a inceput difuzarea lecturii unor versete din Coran, iar in Fasia Gaza zeci de palestinieni au tras focuri de armă in aer la anuntul decesului liderului lor eten. Autoritatea Palestiniană a decretat 40 de zile de doliu pe intreg teritoriul palestinian, ca urmare a decesului lui Yasser Arafat. Toate magazinele vor fi inchise timp de trei zile si institutiile administrative sapte zile, dar doliul se va prelungi pentru o perioadă de 40 de zile. Drapelele vor fi coborite in bernă si toate manifestările de bucurie vor fi interzise. Yasser Arafat, liderul controversat al Organizatiei pentru Eliberarea Palestininei si presedinte al Autoritatii Palestiniene, devenit din terorist, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1994, avea 75 de ani. Decizia de a ii acorda prestigiosul premiu lui Arafat a provocat demisia unuia dintre cei cinci membri ai Comitetului, Kaare Kristiansen, cofondator al grupului de prietenie cu Israelul din Parlamentul norvegian. Acesta a apreciat că trecutul lui Arafat "este prea plin de violentă, terorism si sange" pentru a fi demn de Premiul Nobel pentru Pace.

.

.

.


.

.

.

Lui Arafat i se sapa groapa inca din timpul vietii

Cum nimeni nu se mai asteapta ca liderul palestinian Yasser Arafat sa isi revina din coma profunda in care se afla, palestinienii au inceput pregatirile pentru inmormantare. Israelul a fost de acord ca Arafat sa fie ingropat la cartierul sau general din Ramallah.

Liderul palestinian, Yasser Arafat, va fi inmormantat la cartierul sau general din Ramallah, in urma intelegerii la care au ajuns ieri palestinienii si israelienii. Funeraliile oficiale ale lui Arafat vor avea insa loc in Egipt, tara unde s-a nascut.
IRINA CRISTEA

INEVITABIL. Anuntul privind moartea lui Yasser Arafat este asteptat din clipa in clipa
Cum sansele ca liderul palestinienilor sa se intoarca acasa pe propriile picioare sunt din ce in ce mai mici, se dezbate intens problema delicata a inmormantarii lui. Cea mai recenta varianta, care a primit si aprobarea Israelului, este ca Arafat va fi inhumat la Muqataa, cladirea care a fost, in ultimii doi ani, casa lui Arafat din cartierul general de la Ramallah. De altfel la Ramallah buldozerele au inceput deja sa pregateasca terenul pentru viitorul mormant al lui Arafat. Cat despre funeraliile oficiale, s-a stabilit ca ele vor avea loc la Cairo, cu acordul nemijlocit al autoritatilor egiptene. Purtatorul de cuvant al presedintiei de la Cairo a precizat inca ca va fi vorba despre o ceremonie funebra cu caracter strict oficial si cu un numar limitat de participanti, toti alesi pe spranceana.

ARANJAMENTE. Cinci oameni au luat decizia ca Egiptul sa-i primeasca pe oficialii care ii vor prezenta lui Arafat ultimele omagii: presedintele egiptean Hosni Mubarak, presedintele yemenit Ali Abdallah Saleh si cei trei lideri care gestioneaza afacerile palestiniene de la spitalizarea lui Arafat - fostul premier Mahmud Abbas, actualul premier, Ahmed Qorei, si presedintele Consiliului legislativ, Ruhi Fattuh.

Detaliile privind asigurarea securitatii in timpul ceremoniei au fost convenite in noaptea de marti spre miercuri. Reprezentantii fortelor de securitate egiptene si autoritatile aeroportuare s-au intalnit si au discutat masurile ce trebuie luate in vederea primirii sicriului lui Arafat, in cazul in care acesta va ajunge in teritoriile palestiniene via Cairo.

Oficialii egipteni nu au dat detalii cu privire la pregatirile pentru ceremonia propriu-zisa, explicand ca este de bun- simt sa se astepte intai anuntul privind decesul liderului palestinian.

ACORDUL
Oficialii palestinieni si Guvernul israelian au ajuns la un acord care prevede ca asigurarea securitatii si a ordinii la Ramallah le revine palestinienilor. Mai multe grupari palestiniene le-au cerut oamenilor sa nu traga focuri de arma in aer, asa cum fac de obicei in astfel de situatii. Palestinienii au fost rugati, de asemenea, sa nu mai arda pneuri autor in strada, sa nu vandalizeze magazinele si, in general, sa se comporte civilizat. Liderii palestinieni incearca sa evite dezordinea si izbuncirea unor violente. Orice miscare din vecinatatea orasului va fi urmarita atent de armata israeliana, care a sporit nivelul de alerta. Militarii care inconjoara principalele orase din Cisiordania isi vor mentine pozitiile si, in afara personalitatilor importante, palestinienii nu vor avea voie sa plece spre Ramallah.
×
Subiecte în articol: externe arafat Yasser Arafat ramallah