x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit Boris Elţan

A murit Boris Elţan

23 Apr 2007   •   00:00
A murit Boris Elţan

Fostul preşedinte rus, Boris Elşan, a decedat, azi, la varsta de 76 de ani, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului, citat de agenţiile internaţionale de presă. "Fostul preşedinte a decedat azi", a declarat purtătorul de cuvant al Kremlinulul.

  • Serghei Moironov, şeful centrului medical in care Boris Elţan a decedat, a declarat pentru Interfax că "Fostul preşedinte a murit la ora 15.45. Motivul decesului a fost insuficienţa cardiacă poliorganică." Conform agenţiei citate, locul in care va fi inmormantat primul preşedinte al Rusiei incă nu a fost făcut public. "Va fi luată in consideraţiei dorinţa lui Boris Nicolaevici Elţan, dacă ea există in testament, dar şi eventualele dorinţe ale familiei sale " - a comentat o sursă apropiată familiei fostului preşedinte.
  • Vladimir Putin nu a avut o reacţie oficială după decesul lui Boris Elţan, primul preşedinte al Rusiei. In schimb, acesta a sunat-o pe nadina Elţan, soţia lui Boris, şi i-a exprimat acesteia precum şi apropiaţilor familiei cele mai sincere condoleanţe, transmite Interfax.

    Elţan, care suferea de probleme cardiace, a fost primul preşedinte al Rusiei postsovietice (1991-1999). El este, de altfel, predecesorul actualului preşedinte, Vladimir Putin, pe care l-a desemnat succesorul său.

    CARIERA. Boris Elţan s-a născut la 1 februarie 1931 la Butka, in Sverdlovsk.
    Studiile liceale le-a făcut la Berezniki, pentru ca ulterior să studieze la Institutul Politehnic din Sverdlovsk. In 1961 a aderat la Partidul Comunist al Uniunii Sovietice şi a devenit in 1969 funcţionar al partidului. A condus, incepand cu 1977, filiala partidului din Sverdlovsk. Intre 24 decembrie 1985 şi 1987 a condus filiala partidului de la Moscova. A fost demis din funcţie pentru că i-a reproşat lui Mihail Gorbaciov lentoarea reformelor şi soţiei acestuia, Raisa, că se amesteca in treburile statului.

    In martie 1989, a fost ales deputat in Congresul deputaţilor poporului al Uniunii Sovietice. In mai 1990 este numit preşedinte al Sovietului Suprem al Republicii Socialiste Federative Sovietice a Rusiei. In iunie 1990, a declarat suveranitatea Republicii Socialiste Federative Sovietice a Rusiei şi demisionat din Partidul Comunist. La alegerile prezidenţiale ruse din 12 iunie 1991, a fost ales cu 57% dintre voturi.

    PUCIUL DE LA MOSCOVA. In timpul puciului de la Moscova, care il viza pe ultimul preşedinte al URSS, care a inceput la 19 august 1991, Boris Elţan s-a prezentat la "Casa Albă" din Moscova, pentru o confruntare cu puciştii. Forţele armate prezente i s-au alăturat, iar Elţan, urcat pe un tanc, a ţinut atunci un discurs memorabil, care a jucat un rol important in eşecul puciului. In străinătate, a beneficiat aproape imediat de susţinerea americană şi britanică, in timp ce preşedintele francez, Francois Mitterrand, neancrezător in privinţa lui Elţan, a preferat să declare intr-o primă fază că doreşte să afle intenţiile "noilor lideri" sovietici, recunoscand, de facto, guvernul rezultat in urma acestui puci, neezitand să citească la televiziune, in direct, o scrisoare pe care i-o trimisese autorul puciului. La 21 august, majoritatea puciştilor s-au retras, iar Mihail Gorbaciov, eliberat din captivitatea in Crimeea, a putut reveni la Moscova. Gorbaciov n-a fost, totuşi, in stare să impiedice prăbuşirea URSS. Uniunea a incetat să existe oficial la 25 decembrie 1991. Elţan, care conducea Republica Socialistă Federativă Sovietică a Rusiei, s-a regăsit, astfel, in fruntea puternicului nou stat.
    Sub preşedinţia sa a inceput, in 1994, războiul din Cecenia, continuat, de altfel, de Vladimir Putin.

    RAZBOIUL DIN CECENIA. Elţan avea nevoie de un război rapid şi de o victorie in Cecenia, pentru a dovedi poporului că Rusia era incă o superputere şi pentru a-şi impune autoritatea in ajunul alegerilor prezidenţiale. Dar in loc de un blitz-krieg spectaculos, războiul s-a dovedit un eşec militar şi umanitar pentru Rusia, care a intampinat o rezistenţă feroce din partea combatanţilor de diferite naţionalităţi.

    CONTROVERSAT. Personalitatea şi starea sănătăţii lui Boris Elţan au făcut obiectul, de-a lungul timpului, a numeroase controverse. Elţan a fost acuzat că este alcoolic, ceea ce i-a făcut pe mulţi să se indoiască de capacitatea sa de a-şi asuma funcţia de şef al statului. Suferind de o maladie cardiacă, Boris Elţan a fost victima mai multor atacuri, in special in 1995 şi 1996. In 1996 a fost supus unei intervenţii chirurgicale complicate, un cvintuplu pontaj coronarian.

    SUCCESOR. In 1998 şi 1999, din cauza unei crize economice cu care s-a confruntat ţara, Elţan a schimbat de mai multe ori premierii. Viktor Cernomardin, Serghei Kirienko, Evgheni Primakov, Serghei Stepaşin şi Vladimir Putin s-au succedat in mai puţin de doi ani in fruntea Guvernului rus. Boris Elţan a rămas preşedinte al Rusiei pană la 31 decembrie 1999, dată la care a demisionat din motive de sănătate, convins de fiica şi consiliera sa, Tatiana Diatcenko. La carma Rusiei a rămas Vladimir Putin.

    REACŢIA SUA. Casa Albă a reacţionat imediat la anunţul morţii fostului preşedinte, pe care l-a calificat drept "figură istorică", prezentand condoleanţe văduvei sale. Purtătorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a subliniat că "fostul preşedinte Elţan a condus Rusia in timpul unei epoci de transformări istorice".

  • Prima reacţie după decesul lui Boris Elţan căruia au stat multe fapte mari, dar şi multe greşeli mari. A avut o soartă tragică." - a declarat pentru Interfax Mihail Gorbaciov in urma decesului primului preşedinte al Rusiei după destrămarea URSS.
  • "Vreau să-mi exprim incă o dată simpatia faţă de Boris Elţan precum şi condoileanţele faţă de familia lui şi faţă de poporul rus. A fost şi va rămane o figură extrem de importantă in istorie" - a declarat pentru Interfax Robert Gates, ministrul apărării SUA.
  • Boris Elţan a fost un reformator şi un democrat. A făcut mult pentru Rusia. Plecarea sa din această viaţă este o pierdere imensă pentru poporul rus" - declarat pentru Interfax Eduard Şevaenardze, fost preşedinte al Georgiei.
  • Alexei al II-lea a devenit Patriarhul Rusiei in perioada in care Elţan a condus această ţară, perioadă in care s-au schimbat radical relaţiile dintre stat şi biserică. Preasfinţitul nu a uitat niciodată aceste lucruri şi ii mulţumeşte lui Boris Elţan pentru atitudinea avută faţă de biserică şi credincioşi" - a precizat intr-un comunicat de presă secretarul Patriarhiei Rusiei, Vladimir Vighileanskii, citat de Interfax. :
  • "Boris Elţan a fost o persoană deschisă şi dispusă la dialog, la soluţionarea problemelor vitale cu care se confrunta Federaţia. A plecat dintre noi un om care a avut un rol important in istoria dezvoltării democratice" - a declarat pentru Interfax Petru Lucinskii, fost preşedinte al Republicii Moldova..
  • "Boris Elţan reprezintă o intreagă epocă in istoria ţării noastre. Un om care şi-a asumat o intreagă responsabilitate, imensă, pentru soarta Rusiei. Datorită lui in Rusia nu s-a produs iminentul război civil, a riscat cu cariera lui să fie pace, să nu ne autodistrugem. Condoleanţe familiei Elţan" - a declarat Serghei Stepasin, preşedintele Curţii de Conturi a Rusiei, pentru Interfax.
  • "Suntem in doliu impreună cu intreg poporul rus in urma decesului primului preşedinte al Rusiei, Boris Elţan. O mare pierdere pentru Rusia, dar şi pentru această planetă" , a declarat pentru Interfax Hazar Ibraghin, secretarul de presă al Ministerului de Externe din Azerbaidjan.
  • "Musulmanii din Rusia au primit cu tristeţe vestea decesului lui Elţan. Ne vom ruga in moschei ca Dumnezeul lui să-i primească sufletul şi să-i dea milostenia sa" - a declarat pentru Interfax Ravil Gainutdil preşedintele Consiliului Muftiatelor din Rusia.
  • Nimeni nu s-a gandit că Elţan va muri. Este drept, in ultimul timp eu nu l-am mai examinat, dar nici nu aveam motive care să mă facă să cred că ar putea deceda. Boris Nicolaevici se simţea relativ bine. Insuficienţa cardiacă a progresat lent iar stopul cardiac care a intervenit a fost una dintre aceste urmări" - a declarat pentru Interfax Renat Aciurin, cardiochirurgul care in 1996 l-a operat pe Boris Elţan.
    "Sunt fericit că a trăit după operaţia aortocoronariană pe care eu am efectuat-o. Din punct de vedere medical, profesional a fost un rezultat bun pentru că foarte puţini rezistă la o astfel de intervenţie chirurgicală. Insă pierderea unui om este intotdeauna tristă. Imi pare nespus de rău pentru ceea ce s-a intamplat" - a mai declarat Aciurin pentru Interfax.
  • Corina Andriuţa
  • ×