x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit Cheetah, cimpanzeul din "Tarzan". Avea 80 de ani, îi plăceau meciurile de fotbal şi să deseneze

A murit Cheetah, cimpanzeul din "Tarzan". Avea 80 de ani, îi plăceau meciurile de fotbal şi să deseneze

de Carmen Plesa    |    28 Dec 2011   •   21:00
A murit Cheetah, cimpanzeul din "Tarzan". Avea 80 de ani, îi plăceau meciurile de fotbal şi să deseneze

Cheetah, cimpanzeul care a incant multe copilarii prin rolul pe care l-a avut in filmele cu "Tarzan", a murit in Ajunul Craciunului, la varsta de 80 de ani. Anuntul a fost facut de reprezantantii rezervatiei pentru animale din Florida in care cimpanzeul a trait in ultimii 50 de ani. Cheetah s-a stins ca urmare a unei insuficiente renale. Filmele care l-au facut celebru pe cimpanzeu au fost "Tarzan, omul maimuta" (1932) si "Noile aventuri ale lui Tarzan" (1934).

"Cu mare tristete, comunitatea a pierdut un prieten drag si un membru de familie, la 24 decembrie 2011", au anuntat reprezentantii Suncoast Primate Sanctuary din Palm Harbor (Florida), citati de ABC. In general, cimpanzeii aflati in captivitate traiesc intre 35 si 40 de ani. Cheetah le-a supravietuit partenerilor de pe marele ecran – Johnny Weissmuller, actorul de origine romana care l-a jucat pe "Tarzan" a murit in 1984, iar Maureen O’Sullivan, cea care a fost "Jane", a decedat in 1998.

Cimpanzeului ii placea sa deseneze, sa se uite la meciuri de fotbal si sa asculte muzica, potrivit declaratiilor facute de Debbie Cobb, directorul rezervatiei in care a trait din 1960. "Simtea daca ai o zi buna sau una proasta. Mereu incerca sa ma faca sa rad, atunci cand considera ca am o zi proasta. Era in ton cu sentimentele umane", a mai spus Cobb. Cheetah se distingea si prin alte ta­lente. "Cand nu-i placea cineva, arunca cu propriile excremente in el. Putea sa te nimereasca, printre gratii, de la 9 metri", a declarat si Ron Priest, un voluntar care lucreaza in rezervatia in care a trait cimpanzeul. El a mai spus ca Cheetah a iesit in evidenta deoarece stia sa mearga cu spatele drept, ca un om. Reprezentantii rezervatiei au mai spus ca, spre deosebire de alte staruri de la Hollywood, cimpanzeul nu era pretentios sau razgaiat.

Identitatea primatei a fost insa contestata, in conditiile in care mai multe maimute erau folosite la Hollywood in acea perioada. Proprietarii unui alt cimpanzeu, denumit Cheeta si care traieste in California, sustin ca acesta este maimuta care a jucat alaturi de Tarzan pe marile ecrane. Dar studii efectuate in 2008 au aratat ca este prea tanar pentru a fi putut juca in filmele anilor ’30. Speranta de viata pentru un cimpanzeu este de circa 45 de ani.

×