x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit ''Regele interpreţilor''. A fost translator pentru şapte preşedinţi SUA la întâlnirile cu liderii sovietici

A murit ''Regele interpreţilor''. A fost translator pentru şapte preşedinţi SUA la întâlnirile cu liderii sovietici

de Dan Constantin    |    20 Mai 2014   •   08:45
A murit ''Regele interpreţilor''. A fost translator pentru şapte preşedinţi SUA la întâlnirile cu liderii sovietici

Viktor Sukhodrev, considerat  translatorul genial al întâlnirilor la nivel înalt ruso-americane, a murit la Moscova, la vârsta de 81 de ani. Pentru  abilităţile  lui lingvistice şi profesionalismul desăvârşit, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat l-a omagiat pe cel considerat regele interpreţilor, în conferinţa de presă din 19 mai , la Washington.
Suhodrev a participat la cele mai multe întâlniri între supraputeri,ca nimeni altul în istorie, asigurând traducerea ruso-engleză pentru şapte preşedinţi ai SUA şi liderii de la Kremlin, de la Hrusciov la Gorbaciov.

El a fost vocea prin care occidentalii au primit expresii celebre de-a lungul a patru decenii. În 1956 , Hrusciov a declarat la o întâlnire de diplomaţi vestici'' Vă place sau nu, noi suntem partea corectă a istoriei. Vă vom îngropa'', care a fost expresia emblematică pentru Războiul Rece. Preşedinţii SUA aveau atâta încredere în translaţia exacta făcută de Sukhodrev, încât au acceptat să fie asistaţi doar de el la întâlnirile cu liderii sovietici.

Suhodrev a lăsat şi el impresii  despre cei pe care i-a tradus, apreciind carisma lui Kennedy şi logica de savant a lui Nixon. În memoriile unor celebri diplomaţi de la Kissinger la Gromiko  este apreciată calitatea exceptională a artei de interpret a lui Sukhodrev.

×