x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit "Şoarecele alb", una dintre cele mai cunoscute spioane. Ar fi împlinit 99 de ani

A murit "Şoarecele alb", una dintre cele mai cunoscute spioane. Ar fi împlinit 99 de ani

08 Aug 2011   •   14:08
A murit "Şoarecele alb", una dintre cele mai cunoscute spioane. Ar fi împlinit 99 de ani

Nancy Wake, eroina australiana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondiala si remarcabila membra a Rezistentei franceze, a murit duminica la Londra, declansand un val de omagii in Australia, relateaza AFP.

Nancy Wake, supranumita "Soarecele alb' in timpul razboiului datorita capacitatii sale de a scapa de militarii germani, a murit duminica intr-un spital londonez cu cateva zile inainte de a implini 99 de ani. Ea a fost intr-o perioada cea mai cautata persoana de catre Gestapo.

"A fost o sabotoare si o spioana extraordinar de eficienta', a declarat luni premierul australian Julia Gillard. Nancy Wake "a fost o femeie dotata cu un curaj si resurse exceptionale, a caror folosire indrazneata a salvat viata a sute de persoane din cadrul fortelor aliate si a contribuit la incetarea ocupatiei naziste in Franta', a adaugat sefa Guvernului australian.

Nancy Wake a fost cea mai decorata australianca pentru faptele sale de arme din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ea a fost facuta Cavaler al Legiunii de Onoare de catre Franta, fiind decorata si de catre Marea Britanie si SUA.

Nascuta in Noua Zeelanda dar crescuta in Australia, ea a fugit de acasa la varsta de 16 ani si a plecat la Paris, unde a lucrat ca jurnalista.

S-a alaturat Rezistentei franceze in 1940, alaturi de sotul sau Henri Fiocca, un industrias bogat, care a fost ucis de Gestapo in august 1943.

×