x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit Václav Havel

A murit Václav Havel

de Irina Cristea    |    Sînziana Stancu    |    18 Dec 2011   •   10:35
A murit Václav Havel
Scriitor si dramaturg, unul dintre primii purtatori de cuvant ai "Cartei 77", conducatorul "Revolutiei de Ca­tifea" din 1989 si primul presedinte al Cehiei dupa caderea comunismului. Acestea sunt doar cateva dintre cele mai semnificative repere ale biografiei impresionante a lui Vaclav Havel.
Nascut intr-o binecunoscuta fa­milie de intelectuali si intreprinzatori ancorata puternic in viata culturala si politica a Cehoslovaciei in perioada anilor ’20-’40, Vaclav Havel a fost persecutat din aceasta cauza de comunisti. I s-a interzis sa-si conti­nue studiile intr-o institutie publica de invatamant dupa ce a absolvit scolarizarea obligatorie in 1951. A fost nevoit sa intre la "ucenicie", la un laborator chimic, timp de patru ani, ca asistent, si sa frecventeze in acelasi timp cursuri serale la liceu, pe care le-a absolvit in 1954. Tot din motive politice, i s-a interzis sa frecventeze cursurile vreunei facultati cu profil umanist. A fost nevoit sa opteze pentru Facultatea de Economie a Universitatii Tehnice, dar a abandonat cursurile dupa doi ani.
Dar traditia intelectuala a familiei sale a fost mult mai puternica si l-a indemnat sa gaseasca o cale pentru a se dedica valorilor umanitare ale culturii cehe, brutal reprimata de regim in anii ’50. Asa ca, dupa ce se intoarce din stagiul militar de doi ani, Havel lucreaza ca tehnician de scena la Divadlo ABC si apoi la Divadlo Na zabradli. Intre 1962 si 1966 studiaza arta dramatica prin corespondenta, la Facultatea de Teatru a Academiei de Arte Muzicale, si isi incheie studiile cu o lucrare despre piesa "Eduard", care va deveni baza propriei sale creatii, "O dificultate tot mai mare de concentrare".
De altfel, inca de la 20 de ani, Havel a publicat numeroase studii si articole in mai multe reviste literare si periodice. In 1963, la Divadlo Na zabradli se joaca una dintre piesele sale, "Petrecere in gradina", ce devine o componenta a tendintelor de schimbare ale societatii cehoslovace din acea perioada, tendinte ce au culminat cu istorica "Primavara de la Praga", in 1968. In toata aceasta perioada, Havel nu numai ca a produs alte piese, dar a reusit sa prezideze Clubul Scriitorilor Independenti si sa devina membru al Clubului Non-partizanilor Angajati (politic). Din 1965, Havel scrie la Tvar, o publicatie lunara libera de doctrina marxista.
Dupa esecul "Primaverii de la Praga", reprimata prin invazia ar­matelor fostului Pact de la Varsovia, Havel a luat atitudine impotriva acestei represiuni caracterizata de o asa-zisa "normalizare" comunista. Nu a mai rabdat si, in 1975, i-a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Husak, avertizandu-l asupra pericolului unui antagonism acumulat in societatea cehoslovaca.
Activitatea sa impotriva regimului culmineaza cu "Carta 77". Publicata in ianuarie 1977, lucrarea sa intruchipeaza protestul tacut al po­pulatiei cehoslovace impotriva guvernului comunist si al opresiunii, dand totodata numele acestei miscari. Havel devine astfel unul dintre fondatorii acestei initiative si unul dintre acei presedinti ai miscarii "Carta 77". In 1979 devine cofondator al Comitetului de Aparare al Condamnatilor pe Nedrept. Este trimis la inchisoare de trei ori, din cauza punctelor sale de vedere ce contraveneau celor ale comunistilor si sta aproape cinci ani in inchisoare, timp in care regimul comunist a avut "grija" sa nu i se pu­blice nici o lucrare. Dar fostul sau agent literar Klaus Juncker reuseste sa aranjeze cu o editura germana, Rowohlt, din Reinbek (in apropiere de Hamburg), sa scoata o compilatie din aproape toate operele lui Havel.
In a doua perioada a anilor ’80, in Cehoslovacia comunista incepuse sa devina tot mai vizibila nemultumirea societatii. Pe fondul unui dialog mai activ intre democratiile occidentale si fosta Uniune Sovietica, aceste nemultumiri s-au accentuat, iar cetatenii cehoslovaci se aratau din ce in ce mai putin dispusi sa accepte politicile comuniste. Astfel, ei au trecut la semnarea unei petitii intitulate "Cateva Exemple", Havel fiind unul dintre autorii acesteia. Daca numai cateva sute de cetateni isi pusesera semnatura pe "Carta 77", pe "Cateva Exemple" au semnat cu zecile de mii. S-a inceput cu o demonstratie pasnica a studentilor, in 17 noiembrie 1989, care a fost insa reprimata de politia comunista. Miscarea a continuat, s-a format Forumul Civic, ce a devenit un grup-umbrela pentru organizatiile si persoanele care voiau schimbarea regimului. In apogeul revoltelor, la 29 decembie 1989, Havel, candidat din partea Forumului, este ales presedintele "Adunarii Federale a Cehoslovaciei". In 1990, el organizeaza alegeri libere si este ales din nou presedinte la 5 iulie.
Artizanului "Revolutiei de Cati­fea" i se recunosc toate meritele, devenind, totodata, autoritatea morala cea mai puternica, dar si cea mai respectata a statului ceh liber de comunism. In iulie 1992, in cadrul alegerilor parlamentare, cehii si slovacii nu mai cad de acord sa imparta modelul functional al federatiei si se produce ruptura, care se repercuteaza asupra lui Havel. El nu mai obtine numarul necesar de voturi in alegerile prezidentiale din iulie 1992, dar, potrivit legii cehoslovace, i se permitea sa ramana presedinte o perioada. Aceasta a fost pana la data de 20 iulie, cand a demisionat, pentru ca nu a vrut sa depuna juramantul de presedinte pentru o republica impartita. S-a retras din viata pu­blica pana in noiembrie, in acelasi an, cand se prefigura constituirea statului ceh, si a anuntat apoi ca va candida la Presedintia Cehiei. In 1003, Camera Deptatilor il numeste pe Havel primul presedinte al Repu­blicii Cehia independente. Este reales in ianua­rie 1993 si incheie mandatul in februrie 2003.

Prima iubire
In 1956, Vaclav Havel o intal­neste pe Olga Splichalova. Sunt atrasi unul de celalalt, se indra­gostesc si se casatoresc dupa opt ani de prietenie. Dupa aceea, Ol­ga si Vaclav au trecut prin ce­le mai grele experiente de viata. Dar Olga i-a fost alaturi si la bine, si le greu, iar el, cand a ajuns prima oara presedinte, printre primele marturisiri pu­blice pe care le-a facut, a tinut sa o laude, spunand ca ea a fost sursa sa indispensabila de sprijin. Cand el a stat in inchisoare, dupa ce redactase manifestul disidentilor, a scris de-acolo celebrele "Scrisori pentru Olga". Sotia sa si-a dedicat o mare parte a timpului sau activitatilor caritabile. Dar o boala grava a rapus-o in 1996. Cu toate ca a iubit-o enorm, Havel s-a casatorit aproape imediat cu Dagmar Veskrnova, o actrita cu 20 de ani mai tanara decat el.

Vaclav pentru Vaclav
Presedintele Cehiei, Vaclav Kla­us, i-a adus ieri un omagiu pre­decesorului sau, Vaclav Ha­vel, despre care a spus ca rama­ne un "simbol al statului ceh mo­dern". La televiziunea pu­bli­ca, Klaus a salutat lupta lui Ha­vel impotriva totalitarismului si a precizat ca opera sa a ajutat Ce­hia sa devina parte integranta a comunitatii tarilor libere si de­mocratice. "El este cel care m-a invitat in no­iem­brie 1989 sa ma alatur Forumului Civic (...) Consider fructuoasa cooperarea noas­tra, precum si polemicile noastre oca­zi­o­nale din perioada cand am ocupat functii inalte", a adaugat Kla­us, a fost ministru de Finante in "Guvernul de uniune nationala" din 1989.

Bolnavicios
Viata publica a lui Vaclav Havel a fost afectata de mai multe probleme de sanatate, "statutul" sau de fumator inrait provocan­du-i diverse afectiuni pulmo­na­re, de la pneumonii pana la cancer. A fost operat in decembrie 1996 de cancer la plamanul drept, iar bronsita cronica pe care o avea a fost agravata de probleme cardiace, a anuntat Biroul de presa al fostului presedinte ceh, citat de AFP. In 1998, el a fost in pericol de moarte de doua ori: in aprilie, cand a fost operat in Austria, avand perforat intestinul, apoi in august, din cauza unei crize cardiace. In ianuarie 2009 a pe­tre­cut doua saptamani la Terapie In­tensiva la Praga, pentru o in­fla­matie pulmonara, iar in mai 2010 a fost spitalizat in SUA, avand probleme cardiace. In ul­ti­mele luni, Havel isi petrecea cea mai mare parte a timpului in casa sa de la tara, situata la 150 de kilometri de Praga, dupa ce a fost spitalizat pentru scurt timp, la 8 martie, din cauza unei pneumonii grave.

×
Subiecte în articol: vaclav havel havel mort