x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A scăpat cu viaţă minţind că e musulman

A scăpat cu viaţă minţind că e musulman

de Irina Cristea    |    03 Apr 2011   •   20:26

Şeful biroului ONU de la Mazar-i-Sharif a supravieţuit în timpul atacului de vineri, în care a decedat şi un ro­mân, convingându-i pe agresori că este musulman. Re­prezentantul special al Naţiunilor Unite în Afganis­tan, Staffan de Mistura, a vorbit, într-o conferinţă de pre­să desfăşurată la Kabul, despre eforturile acestuia de a-i îndepărta pe atacatori şi de a-şi proteja colegii, re­latează AFP. De naţionalitate rusă, el "vorbeşte foar­te bine dari", una dintre cele două limbi oficiale din Afganistan, folosită în principal în nordul ţării.

Şeful biroului se refugiase, împreună cu colegii săi, într-o încăpere securizată a clădirii, însă uşa acesteia nu a rezistat atacului manifestanţilor. El a încercat să le atragă atenţia acestora, pentru a-şi proteja cei trei co­legi aflaţi în penumbră, în aceeaşi încăpere. "Vorbea limba şi, pentru un moment, a sperat că, dacă le atrage atenţia, vor crede că (în încăpere) nu se mai află nimeni. Dar nu a reuşit", a afirmat de Mistura. Cei trei colegi europeni ai săi au fost descoperiţi şi "ucişi unul după altul" cu arme de foc, a precizat el. "El a supravieţuit deoarece a pretins că este musulman. A fost lovit, dar (agresorii) l-au lăsat să plece", a afirmat de Mistura.

Oficialul a spus că toate cele şapte victime ale ata­cului – un suedez, o norvegiană, românul Filaret Moţco şi patru nepalezi – au fost probabil ucişi de insurgenţi ve­niţi din alte provincii, care s-au infiltrat printre parti­ci­panţii la manifestaţia organizată vineri la Mazar-i-Sharif. Demonstranţii au protestat faţă de incendierea în public, în Statele Unite, a unui exemplar al Coranu­lui, după un "proces" organizat de un pastor extre­mist.

×
Subiecte în articol: externe