x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Abuzuri sexuale. Bill Cosby, în fața acuzatoarelor sale, în cadrul unui nou proces

Abuzuri sexuale. Bill Cosby, în fața acuzatoarelor sale, în cadrul unui nou proces

09 Apr 2018   •   15:52
Abuzuri sexuale. Bill Cosby, în fața acuzatoarelor sale, în cadrul unui nou proces

Actorul Bill Cosby, o legendă a televiziunii americane, după un prim proces al cărui rezultat nu a fost concludent, va fi judecat începând de luni, la vârsta de 80 de ani, în cadrul unui nou proces în care artistul este acuzat de agresiune sexuală. Procedura judiciară, cea mai importantă de după apariţia mişcării #MeToo, se anunţă extrem de dificilă pentru starul american, informează AFP. 

În iunie 2017, primul proces în care a fost judecat Bill Cosby, supranumit cu afecţiune "tatăl Americii" în perioada de apogeu a sitcomului "The Cosby Show" (1984-1992), care i-a adus celebritatea, s-a încheiat printr-o anulare. 

Cei 12 juraţi reuniţi în oraşul Norristown, la 30 de kilometri faţă de Philadelphia, au rămas divizaţi în privinţa vinovăţiei sau nevinovăţiei celebrului octogenar, simbol al promovării pe scara socială pentru persoanele de culoare şi al moralităţii, până la punerea sa sub acuzare în decembrie 2015, după ce a fost acuzat că a agresat sexual o fostă jucătoare de baschet, Andrea Constand, în reşedinţa lui, în ianuarie 2004, după ce i-a administrat un sedativ puternic. 

Deşi peste 60 de femei l-au acuzat public pe Bill Cosby că le-a abuzat sexual de-a lungul anilor, dosarul Andreei Constand - care va împlini vârsta de 45 de ani miercuri - este singurul în care faptele nu s-au prescris. 

Acuzaţiile ei amintesc de cele formulate împotriva multor bărbaţi influenţi din industria de divertisment de membrele mişcării #MeToo începând din octombrie 2017, iar Bill Cosby ar putea fi găsit vinovat în acest al doilea proces. 

"Mişcarea #MeToo nu va fi în sala de audiere, dar o va înconjura ca o ceaţă", a declarat pentru AFP William Brennan, un reputat avocat din Philadelphia. "Mişcarea s-a impregnat în mass-media şi în societatea noastră ca mirosul de trabuc", a adăugat acelaşi avocat american. 

Influenţa mişcării #MeToo a fost, de altfel, una dintre întrebările-test ce au fost puse în timpul etapei de selectare a juraţilor. În final, panelul principal numără şapte bărbaţi şi cinci femei şi, prin prisma compoziţiei sale rasiale, o chestiune care a fost intens dezbătută, include 10 persoane caucaziene şi două de culoare, la fel ca în timpul primului proces. Apărarea a depus vineri o moţiune împotriva unuia dintre juraţii caucazieni, pe care îl bănuieşte de părtinire. 

O altă dificultate pentru apărare: cinci femei au fost autorizate de judecătorul Steven O'Neill să depună mărturie în favoarea acuzării. Toate afirmă că au fost, la rândul lor, victime ale abuzurilor comise de Bill Cosby, care le-ar fi drogat în prealabil. 

În timpul primului proces a existat un singur martor de acest tip, iar acea femeie a fost pusă la grea încercare de avocaţii apărării. Ea nu va reveni în cadrul noului proces. 

"Este o problemă uriaşă pentru apărare, care va trebui să lupte pe mai multe fronturi simultan", a rezumat avocatul William Brennan. 

Însă apărarea nu se consideră deja învinsă. 

Echipa de avocaţi ai actorului, condusă de Tom Mesereau, un expert în procese de acest tip, a anunţat deja că va merge dincolo de mijloacele desfăşurate de echipa precedentă. 

Juristul menţionat, originar din Los Angeles, a încercat toate căile posibile pentru a împiedicat procesul, până la a solicita revocarea judecătorului, pe motiv că soţia acestuia ar fi o apropiată a organizaţiilor care apără interesele victimelor agresiunilor sexuale. 

Toată lumea se aşteaptă ca acest avocat, redutabil în contra-interogatoriu, să se arate deosebit de incisiv, contribuind astfel la prelungirea duratei procesului. 

Anul trecut, prezentarea pledoariilor apărării s-a încheiat în câteva minute, iar procesul, inclusiv perioada de deliberare, a durat doar 11 zile. Al doilea proces ar putea să dureze o lună. 

Tom Mesereau a devenit celebru în 2005, când a obţinut achitarea cântăreţului Michael Jackson, acuzat de molestarea sexuală a unor minori. Cu acea ocazie, avocatul californian a reuşit să promoveze ideea că acuzaţiile proveneau de la persoane care urmăreau să obţină o parte din banii pe care îi avea celebrul cântăreţ american. 

El ar putea folosi aceeaşi metodă şi pentru noul lui client, Bill Cosby: avocatul ar putea astfel să dezvăluie în cadrul procesului suma pe care ar fi primit-o Andrea Constand în virtutea unui acord amiabil încheiat în 2006, rămasă confidenţială până în prezent. 

Expunerea unor astfel de acorduri ar putea totuşi să se dovedească "o idee cu două tăişuri", spune Julie Rendelman, o avocată newyorkeză care a pledat în mai multe procese de agresiune sexuală, deoarece documentele în cauză pot să ofere juraţilor impresia că acea celebritate care a acceptat să plătească o sumă mare de bani are într-adevăr "de ascuns ceva care îl incriminează". 

Tom Mesereau a obţinut deja dreptul de a chema la bară o fostă colegă a reclamantei, care s-a declarat dispusă să afirme că Andrea Constand s-a lăudat public că a câştigat o sumă mare de bani de la o celebritate. 

"Dacă juraţii o vor crede, acest lucru va fi extrem de favorabil pentru apărare", sugerează Julie Rendelman. Dar, în final, "credibilitatea" Andreei Constand va reprezenta, încă o dată, partea centrală a dezbaterilor. 

Dacă va fi găsit vinovat, Bill Cosby - care a susţinut întotdeauna că Andrea Constand şi-a dat acordul pentru a petrece o seară în compania lui - riscă o pedeapsă de până la 30 de ani de închisoare.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: abuzuri sexuale bill cosby #metoo