x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Accidentul de la San Francisco. Care a fost primul ordin al piloţilor imediat după prăbuşirea avionului

Accidentul de la San Francisco. Care a fost primul ordin al piloţilor imediat după prăbuşirea avionului

11 Iul 2013   •   08:11
Accidentul de la San Francisco. Care a fost primul ordin al piloţilor imediat după prăbuşirea avionului
Sursa foto: MONICA M. DAVEY/EPA

Primul ordin dat de piloţii zborului 214 al companiei sud-coreene Asiana Airlines, imediat după prăbuşirea soldată sâmbătă cu moartea a două adolescente chineze, a fost să nu se treacă imediat la evacuarea avionului Boeing 777, relatează AFP, care citează autorităţile americane.

Imediat după prăbuşire, "piloţii au cerut personalului navigant să nu înceapă evacuarea. Ei erau în contact cu turnul de control", a declarat Deborah Hersman, preşedinta Agenţiei americane pentru siguranţa transporturilor (NTSB), într-o conferinţă de presă.

'Şeful de cabină a făcut atunci un anunţ la microfon pentru ca pasagerii să rămână pe scaune', a adăugat ea. 'În acelaşi moment, stewardul care era aşezat la ieşirea 2L (...) a văzut flăcări pe geam. L-a trimis în partea din faţă a avionului pe stewardul aşezat lângă el ca să îi avertizeze (pe piloţi) că este un incendiu şi că trebuie să evacueze. Abia atunci a început evacuarea aparatului', a precizat Deborah Hersman.

Ea a descris firul evenimentelor şi rapiditatea operaţiunilor de evacuare.

"Un minut şi jumătate după imobilizarea aparatului, uşa 2L s-a deschis, urmată imediat de 1L, iar toboganele au fost desfăşurate", a menţionat şefa NTSB. Primul camion al pompierilor a ajuns "la aproximativ două minute după prăbuşire", iar primele proceduri de stingere a incendiului au început 'la trei minute după prăbuşire'. Hersman a dat asigurări că ordinul de a nu se evacua avionul nu este neapărat o dovadă de neglijenţă. 'Piloţii sunt în partea din faţă a avionului, nu au o idee exactă despre ce se întâmplă în partea din spate, informaţiile trebuie să vină de la personalul din cabină', a mai spus ea.

'Din exterior, tot pare mult mai simplu şi putem avea o viziune diferită faţă de cea a persoanelor direct implicate. Trebuie să înţelegem ce au gândit (piloţii), informaţiile pe care le aveau, care au fost procedurile, dacă au respectat aceste proceduri şi dacă evacuarea s-a realizat în timp util', a insistat ea.

Zborul 214 al companiei Asiana Airlines s-a prăbuşit sâmbătă pe aeroportul din San Francisco după ce coada aparatului a lovit un dig ce separa pista de aterizare de o suprafaţă de apă. Primele elemente tind să ducă la concluzia că, înainte de aterizare, avionul a zburat cu o viteză mult prea mică faţă de cea normală şi prea jos. În accident şi-au pierdut viaţa două persoane, iar alte 182 sunt rănite, dintre care patru erau miercuri în continuare în stare critică, potrivit San Francisco General Hospital.

×