x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ACORD DE PACE la Minsk. Putin a a fost de acord cu încetarea focului în Ucraina din 15 februarie

ACORD DE PACE la Minsk. Putin a a fost de acord cu încetarea focului în Ucraina din 15 februarie

12 Feb 2015   •   09:23
ACORD DE PACE la Minsk. Putin a a fost de acord cu încetarea focului în Ucraina din 15 februarie
UPDATE 11:22 - Petro Poroșenko, Vladimir Putin, Francois Hollande și Angela Merkel au ajuns la un acord de încetare a focului în Ucraina. Potrivit Russia Today, acordul va intra în vigoare duminică, 15 februarie.

"Cred că am ajuns la un acord de încetare a ostilităţilor în Ucraina, începând de duminică", a declarat presei Vladimir Putin.

Anunţul a fost făcut în urma negocierilor maraton de la Minsk, a liderilor Ucrainei, Petro Poroșenko, Rusiei, Vladimir Putin, Franței, Francois Hollande, și Germaniei, Angela Merkel.

UPDATE 11:09
- Petro Poroșenko, Vladimir Putin, Francois Hollande și Angela Merkel au revenit la masa negocierilor, la Minsk, după ce părăsiseră sala de convorbiri la capătul a aproape 14 ore de discuții, relatează Reuters. Negocierile au început miercuri după-amiază, în încercarea considerată decisivă de a găsi o soluție politică la conflictul din estul Ucrainei.

UPDATE 10:23
- Liderii autoproclamatelor "republici populare" Lugansk și Donețk au refuzat să semneze documentul elaborat la capătul a aproape 14 ore de negocieri între Poroșenko, Putin, Hollande și Angela Merkel, relatează Reuters. Documentul prevede, între altele, instituirea unui armistițiu începând cu data de 14 februarie, retragerea armamentului greu și crearea unei zone de stabilitate în teatrul de conflict din Donbas (estul Ucrainei).

UPDATE 09:30
- Liderii Ucrainei, Petro Poroșenko, Rusiei, Vladimir Putin, Franței, Francois Hollande, și Germaniei, Angela Merkel, au încheiat negocierile de la Minsk pe tema conflictului ucrainean, informează RIA Novosti.

Dintre cei patru lideri, doar Putin a părăsit sala negocierilor din Palatul Independenței din Minsk, unde au mai rămas Merkel și Hollande. Poroșenko, care ieșise din sală la puțin timp după președintele rus, a revenit în sala de convorbiri după ce a discutat pentru scurt timp la telefon. Negocierile pentru găsirea unei soluții politice la conflictul din estul Ucrainei au durat aproape 14 ore.

Potrivit DPA, cei patru lideri au ajuns la un acord conform căruia, în următoarele 48 de ore, urmează să intre în vigoare un armistițiu, adică în data de 14 februarie. Agenția germană de presă menționează că acordul nu a fost încă semnat de liderii separatiști.
............................

La Minsk au loc negocieri tensionate şi prelungite între cei patru lideri din așa-numitul "format Normandia" - Petro Poroșenko, Angela Merkel,  Vladimir Putin și Francois Hollande pentru a pune punct conflictului din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Potrivit agenției de presă TASS, în urma discuțiilor celor patru lideri urmează să fie semnat un document din mai mult de zece puncte.

"Nu este esențial cum se va numit acest document — declarație sau comunicat — dar este de așteptat ca acesta să includă măsuri concrete privind rezolvarea situației, aproximativ 12-13 puncte", a declarat pentru TASS o sursă diplomatică apropiată negocierilor de la Minsk.

Summitul se desfășoară cu ușile închise, doar din când în când câte un lider mai iese din sala unde au loc convorbirile pentru câteva minute, după care revine. Acest maraton diplomatic este destinat să ajungă la o formulă convenabilă pentru toate părțile într-o nouă tentativă, considerată crucială, de a pune capăt conflictului din estul Ucrainei.



×