x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord în Congresul SUA pentru bugetul pe 2018, fără zidul lui Trump

Acord în Congresul SUA pentru bugetul pe 2018, fără zidul lui Trump

22 Mar 2018   •   07:17
Acord în Congresul SUA pentru bugetul pe 2018, fără zidul lui Trump

Liderii republicani şi democraţi din Congresul SUA au anunţat miercuri un acord privind finanţarea cheltuielilor federale pe anul fiscal 2018, evitând astfel un nou blocaj al administraţiei, care urma să se producă vineri. Pana vineri la orele 24, actul normativ, negociat timp de cateva saptmanai, trebuie votat, mai intai, in Camera Reprezentanţilor, apoi in Senat.

 

Cheltuielile prevăzute se ridica la aproape 1300 miliarde de dolari, din care 700 de miliarde pentru aparare si 591 miliarde pentru restul guvernului. Anul fiscal se încheie în 30 septembrie.

Ambele partide politice au făcut concesii majore. Republicanii sunt mulţumiţi că au reuşit să asigure cea mai mare creştere bugetară din ultimii 15 ani pentru apărare, de circa 80 miliarde de dolari. În schimb, au fost nevoiţi să renunţe la proiectul preşedintelui Donald Trump de a construi un zid la frontiera cu Mexicul. Din cele 25 de miliarde de dolari cerute initial de Casa Albă, s-au alocat doar 641 de milioane de dolari, pentru câtiva kilometri de bariere, de tipul celor existente deja.

Textul convenit prevede un surplus de 307 milioane de dolari peste bugetul solicitat de administraţie pentru serviciile de informaţii, în vederea contracarării atacurilor cibernetice din partea Rusiei, la alegerile parţiale pentru Congres din noiembrie.

De la începutul lui 2017, controversele asupra bugetului au fost rezolvate doar prin măsuri temporare, iar de două ori administraţia a fost blocată pentru scurt timp din cauza lipsei de finanţare. AGERPRES

×