x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acţiunile ING şi Raiffeisen au scăzut după apariţia unui articol în care sunt acuzate de spălare de bani

Acţiunile ING şi Raiffeisen au scăzut după apariţia unui articol în care sunt acuzate de spălare de bani

05 Mar 2019   •   17:27
Acţiunile ING şi Raiffeisen au scăzut după apariţia unui articol în care sunt acuzate de spălare de bani
Sursa foto: thodonal/Getty Images/iStockphoto

Acţiunile a două bănci olandeze (ING şi ABN Amro) precum şi titlurile grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) au scăzut marţi, după ce în presă au apărut articole referitoare la implicarea acestor bănci într-o reţea de spălare de bani prin care au trecut miliarde de euro provenite din Rusia, transmite Reuters.
Articolul publicat de reţeaua internaţională de jurnalişti de investigaţie OCCRP, pe baza unor scurgeri de documente, arată că tranzacţii în valoare de peste 470 miliarde de dolari au fost trimise prin intermediul a 1,3 milioane transferuri bancare de la 233.000 de companii.
Procurorii anti-corupţie din Austria analizează acuzaţiile de spălare de bani, a declarat un purtător de cuvânt al procuraturii atunci când a fost întrebat despre articolele din presă.
Grupul bancar Raiffeisen Bank International, ale cărui acţiuni înregistrau o scădere de 13,9% în jurul orei 13:50 GMT, a precizat că "nu are informaţii referitoare la o plângere împotriva sa vizând spălarea de bani. RBI ia în serios acuzaţiile din media şi deruleză o anchetă internă", a informat banca într-un comunicat de presă.
În Olanda, revista Groene Amsterdammer, parte a reţelei OCCRP, susţine că băncile olandeze ING, ABN Amro şi Rabobank au facilitat tranzacţii incorecte în valoare de mai multe sute de milioane de euro. În jurul orei 13:50 GMT acţiunile ABN Amro înregistrau o scădere de 1,9% iar titlurile ING era în scădere cu 2,8%.
Articolul OCCRP susţine că tranzacţiile au provenite de la Troika Dialog, odată una din cele mai mari bănci de investiţii private din Rusia, şi au implicat o bancă lituaniană utilizată pentru a direcţiona fonduri spre bănci din Olanda, Austria şi Germania, printre altele. Graţie unei companii fantomă aflată în centrul operaţiunii, Troika Dialog a putut transfera 4,6 miliarde dolari în sistem şi 4,8 miliarde euro în afara sistemului între 2006 şi începutul lui 2013, susţine articolul publicat de OCCRP. Printre instituţiile care au acţionat în contrapartidă în aceste tranzacţii sunt o serie de mari bănci occidentale precum Citigroup, Raiffeisen şi Deutsche Bank. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ing raiffeisen